Denník N

Ako porozumieť plaču bábätiek? Dá sa to naučiť jedine praxou, ukazuje štúdia

Ilustračná fotografia. Zdroj - Unsplash/Tim Bish
Ilustračná fotografia. Zdroj – Unsplash/Tim Bish

Plaču bábätiek najviac rozumejú rodičia malých detí, no nejde o vrodenú schopnosť.

Stresujú alebo dokonca rozčuľujú vás plačúce bábätká na ulici? Predstavte si, ako sa cítia ony. To, či sa len práve zľakli vlastnej končatiny alebo ju majú zaseknutú v perinke a bolí ich to, nemajú svojmu okoliu ako povedať. Možno im je zima, sú hladné alebo ich bolí bruško. Ani v jednom prípade nevedia, čo sa deje.

Veľmi podobne sú na tom pravdepodobne aj ich čerství rodičia. Nová štúdia skúmala detský plač a to, či existuje niečo ako vrodený „talent” na rozpoznávanie toho, či dieťa prežíva bolesť alebo je len v nepohodlí.

Výsledky augustovej štúdie vydanej v časopise Current Biology ukazujú, že všetko závisí od skúseností.

Dlhšie či hlasnejšie tóny

„Bábätká musia vyjadrovať svoju bolesť alebo nepohodlie prostredníctvom plaču a hlasových prejavov,“ píše v štúdii Siloe Corvinová z Univerzity Saint-Etienne a jej tím.

Autori dodávajú, že existujú aj iné spôsoby, ako zistiť, či dieťa niečo bolí – napríklad podľa výrazu tváre alebo držania tela. „No plač nám môže poskytnúť hlavné informácie o tom, ako sa dieťa cíti.“

Predchádzajúce štúdie uvádzajú, že dojčenské plače vyjadrujúce skôr bolesť než mierne nepohodlie sú dlhšie, hlasnejšie a chrapľavejšie s premenlivejšou hlasitosťou. „Všadeprítomnosť týchto znakov, ktoré kódujú bolesť v plači dojčiat cicavcov, viedla k názoru, že ich opatrovatelia by mali mať vrodenú schopnosť dekódovať tieto univerzálne akustické vlastnosti,“ píšu vedci v spomínanej novej štúdii.

Ich výskum však ukazuje, že dospelí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie