Denník N

Je najvyšší čas prestať vydávať Rusom turistické víza

Vízové embargo nemožno interpretovať ako kolektívny trest. Neudelenie víza totiž nie je žiadny trest, len neposkytnutie výsady.

Autor je publicista

Slovensko síce obmedzilo vydávanie víz ruským občanom, ale toto obmedzenie je príliš chabé a nijako nebráni ruskej turistike.

Okrem toho postoj, podľa ktorého má zmysel len také riešenie, ktoré prijmú spoločne všetky krajiny schengenu, je alibistické a vajatajúce. Akoby sme neboli schopní či ochotní aj samostatne vyslať jasný signál (a spolu s Fínskom a Estónskom sa postaviť na čelo iniciatívy za zrušenie vydávania turistických víz pre ruských občanov).

Áno, spoločné riešenie je najúčinnejšie, no prečo naň Slovensko nahlas a jednoznačne nevyzýva? Opäť len alibisticky vyčkávame.

Argument, že ak rozhodnutie nebude spoločné, ruskí turisti vstúpia do schengenu tam, kde im to bude umožnené, a potom si pôjdu, kam chcú, je slabý. Samostatné rozhodnutie aj bez spoločného je totiž jasným gestom smerom k Rusku a ďalším prejavom solidarity s obyvateľmi Ukrajiny. Okrem toho sú spôsoby, ako zistiť, že v krajine sú „poblúdení“ ruskí turisti, a ako ich následne vykázať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie