Denník N

Indická vláda pri 75. výročí nezávislosti zabudla na Gándhího. Na rozdiel od neho podporuje násilie

Školáci počas osláv 75. výročia nezávislosti Indie nesú vyše 470-metrovú indickú vlajku. Foto - TASR/AP
Školáci počas osláv 75. výročia nezávislosti Indie nesú vyše 470-metrovú indickú vlajku. Foto – TASR/AP

Moslimom obvineným z trestných činov, právom alebo neprávom, úrady zdemolovali domy pod zámienkou, že aj tak boli postavené nelegálne.

Do ani nie štyri a pol minúty trvajúceho videa, ktoré pri príležitosti 75. výročia osamostatnenia Indie od Veľkej Británie vytvorilo indické ministerstvo kultúry, sa zmestili stovky vlajok. Niektoré len tak viali vo vetre – pre efekt v spomalených záberoch.

Jednu na vrch kopca vyniesol mladý chlapec, inými viali ženy v sárí a ďalšie držali muži, kým druhú ruku víťazne zaťali v päsť.

Svoju chvíľku vo videu dostali bollywoodske hviezdy a aj sochy Subháščandra Boseho a Vallabhbháí Patela, dvoch postáv známych z obdobia získania nezávislosti Indie od Veľkej Británie. Tí obhajovali násilie ako cestu k samostatnosti.

Máhatmá Gandhí sa však vo videu neobjavil. Indické ministerstvo kultúry na svoj symbol mieru zabudlo.

„Objavili sa pokusy zľahčovať to, čo Gandhí urobil,“ hovorí pre Denník N Latika z indického regiónu Pandžáb. Požiadala nás, aby sme neuverejnili jej skutočné meno, lebo indické prostredie „nie je momentálne veľmi tolerantné“.

„Ľudí, ktorí prehovoria proti vláde, nemilosrdne ‚trollujú‘, vyhodia z práce alebo lynčujú,“ vraví.

India oslavuje 75. výročie vyhlásenia samostatnosti, ktoré sprevádzalo násilné rozdelenie krajiny na hinduistickú Indiu a moslimský Pakistan. V súčasnosti je náboženské násilie opäť na vzostupe a vláda ho nepriamo podporuje.

Archívny záber z roku 1999, keď dochádzalo k bojom medzi Indiou a Pakistanom o región Kašmír, ktorý je dodnes indickým regiónom s najväčšou moslimskou populáciou. Foto – TASR/AP

Na moslimov buldozérmi

Krajčír v meste Udajpur bral práve zákazníkovi miery, keď do jeho obchodu vošli dvaja muži. Krajčír bol hinduista, muži moslimovia. Krajčír sa na mužov pozrel a otočil sa naspäť k zákazníkovi. Vtom sa naňho vrhli.

„Odťali sme krajčírovi hlavu,“ povedal jeden z mužov vo videu, ktoré vzápätí nakrútili. „Žijeme pre svojho Boha a pre neho aj zomrieme.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie