Denník N

Takú strelu som ešte nevidel, budúci rok roztrhá ligu, vravia experti. Kanadský talent môže byť väčšou hviezdou ako Slafkovský

Kanaďan Connor Bedard v zápase proti Slovensku. Foto - TASR/AP
Kanaďan Connor Bedard v zápase proti Slovensku. Foto – TASR/AP

Connor Bedard je generačný talent. Prirovnávajú ho k najlepším na svete.

Ste sklamaní z výsledku slovenskej reprezentácie na juniorských majstrovstvách? Nasmerujte svoju pozornosť na Connora Bedarda – kanadského centra, ktorý na turnaji predvádza neuveriteľné veci a ukázal sa aj proti slovenskému výberu.

V NHL bude veľkou hviezdou, stačí si počkať iba rok.

A môže ňou byť ešte skôr ako Juraj Slafkovský. Kanadskú dvadsiatku ťahá výbornými výkonmi a jeho góly sa na internete stávajú virálnymi. Sedemnáste narodeniny pritom oslávil iba pred mesiacom.

Nepreháňame. Draft, v ktorom si Montreal vybral Slafkovského z prvého miesta, podľa niektorých odborníkov nedosiahol úroveň, akú by mal mať ten nadchádzajúci v roku 2023, v ktorom je Bedard jasným favoritom.

Scott Wheeler píše o drafte NHL desať rokov a je presvedčený, že rok 2023 môže z pohľadu hráčskeho talentu patriť k najlepším v histórii. Blízko by mohol mať napríklad k draftu 2015, keď si Connora McDavida vybral kanadský tím Edmonton Oilers.

“Neviem, či je vo výbere vyslovene ďalší Connor McDavid, ale Connor Bedard by mohol dosiahnuť úroveň superhviezdy, ktorá strelí za sezónu 50 gólov v NHL. McDavid je len jeden,” hovorí vo fanúšikovskom podcaste Montrealu.

Rodák z Vancouveru je generačný talent, o ktorom hovoria skauti aj elitní hráči NHL v superlatívoch. V štrnástich mu udelili „exceptional status“, aby mohol hrať v juniorskej Western Hockey League (WHL), kde hrajú 20-roční hokejisti.

“Mnohí hokejoví odborníci by povedali, že z označenia ‚generačný‘ sa stalo klišé, ale nie v tomto prípade,” píše Gare Joyce z amerického The New York Times.

“No nenechajte sa pomýliť. Nebola to jednoduchá cesta,” vysvetľuje Thomas Drance z webu The Athletic. Bedard pochádza zo skromných podmienok, kde rodina drží pokope. A aj jeho kariéru poznačila pandémia.

Otec takmer nespal

Bedardov otec pracuje v lesníctve a trávi dlhé hodiny v nebezpečnej profesii. Matka sa stará o domácnosť v rodinnom dome, kde hostí aj zahraničných študentov. Rodičia talentovaného mladíka vždy podporovali a na zápasoch chýbali iba zriedka.

Zmena nastala, až keď sa mladík sťahoval k juniorskému tímu Regina Pats, za ktorý hráva vo WHL. Bedard neskôr priznal, že nevedel,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

MS v hokeji do 20 rokov

NHL

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie