Denník N

Coca-Cola pre nás bude z dovozu, no bude stále iná ako rakúska či nemecká

Coca-Cola s fruktózovo-glukózovým sirupom je aj na pultoch predajní v USA. Archívne foto – TASR/AP
Coca-Cola s fruktózovo-glukózovým sirupom je aj na pultoch predajní v USA. Archívne foto – TASR/AP

Závod v Lúke pri Piešťanoch ukončí výrobu Coca-Coly. Čo bude obsahovať nápoj, ktorý sa k nám bude dovážať z iného závodu v strednej Európe?

Na Slovensku je to limonáda s kolovou príchuťou a jej hlavnými zložkami sú voda a fruktózovo-glukózový sirup (izoglukóza). V Rakúsku je to kolový osviežujúci nápoj a obsahuje najmä vodu a cukor.

Pri výrobe Coca-Coly v našom závode v Lúke sa používa fruktózovo-glukózový sirup tak ako v domovskej krajine tohto nápoja – v USA, ale aj v Španielsku. No tým sa odlišuje od fliaš či plechoviek Coca-Coly, ktoré sa predávajú v Rakúsku či v Nemecku, ale tiež napríklad v Portugalsku. V tých je cukor.

Na odlišné zloženie nápojov pre rôzne trhy poukázal už pred štyrmi rokmi test, ktorý urobila Asociácia spotrebiteľov Slovenska. Porovnala zloženie Coca-Coly vyrábanej v niekoľkých štátoch Európskej únie a zistila, že v štyroch krajinách do nej pridávajú izoglukózu a v ďalších štyroch cukor.

To, že Coca-Cola zo slovenského závodu nie je taká, ako tá z Nemecka či z Rakúska, odôvodňovali zástupcovia koncernu predovšetkým výrobnými linkami. Tvrdili, že tie u nás sú prispôsobené na výrobu nápoja s izogukózou, kým niektoré iné závody sú stavané na výrobu nápoja s cukrom.

„Používanie izoglukózy na Slovensku historicky súvisí s vybudovaním závodu na spracovanie kukurice za bývalého režimu na území Slovenska a následne s cukrovou reformou,“ pripomína Jarmila Halgašová z Potravinárskej komory Slovenska.

Výrobu nápojov dokáže zlacniť

Už vtedy sa však objavili aj informácie, že pridávanie izoglukózy celý výrobný proces urýchľuje a tým nápoj aj zlacňuje.

Tekutá konzistencia izoglukózy je podľa Halgašovej pri výrobe nápojov výhodou, pretože sa v rámci spracovania s touto surovinou jednoduchšie manipuluje. „Nemusí sa zohrievať a obchádza sa aj proces rozpúšťania a chladenia. Samozrejme, že tento proces je menej finančne náročný a tým ekonomickejší,“ vraví.

Aj z tohto dôvodu sa zrejme pridáva izoglukóza nielen do Coca-Coly pre náš trh, ale aj do Pepsi. Kofola obsahuje podľa etikety cukor aj fruktózovo-glukózový sirup.

 Ako sa odlišujú

Izoglukóza

  • vyrába sa z geneticky neupravovanej kukurice, 
  • je to tekutá zmes hroznového cukru­ glukózy a ovocného cukru ­ fruktózy v pomere 45/55.

Sacharóza

  • vyrába sa z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny, 
  • je to kryštalická látka sladkej chuti.  

Keď výrobcovia použijú sacharózu, nie je podľa Halgašovej možné proces rozpúšťania zjednodušiť. Preto má toto sladidlo opodstatnenie skôr v iných odvetviach potravinárskeho priemyslu, kde je potrebné využiť pevné skupenstvo a vlastnosti kryštalickej formy v technologickom procese.

„Napríklad pri výrobe cukrárskych výrobkov sa sacharóza ťažko nahrádza, pretože okrem sladkej chuti sa v rámci procesu výroby a spracovania dodáva do výrobku aj hmota potrebná na získanie objemu alebo na nášľah,“ uviedla Halgašová.

Etiketa ukazuje, že v Coca-Cole z Rakúska je cukor. Foto - N
Etiketa ukazuje, že v Coca-Cole z Rakúska je cukor. Foto – N

V Česku sladidlo vlani zmenili

Práve urýchlenie procesu výroby a jej zlacnenie pozmenilo aj zloženie nápoja a postup výroby v Česku. Ak pred štyri rokmi, keď sa robil porovnávací test Coca-Coly, Česko patrilo do skupiny krajín, ktoré pri výrobe používali cukor, dnes to už neplatí.

Približne pred rokom totiž začal pridávať do Coca-Coly izoglukózu aj český závod. Mnohých tamojších spotrebiteľov to pobúrilo, pretože aj keď je americká Coca-Cola tiež s izoglukózou, tú s prídavkom cukru mnohí považujú za bližšiu k tej pravej a kvalitnejšiu.

To, že rolu pri nahradení cukru izoglukózou v českom závode hrala cena, zástupcovia koncernu nepopreli. „Rozhodujúcim faktorom pre jej použitie je okrem technologického zjednodušenia výrobného procesu tiež regionálna dostupnosť použitého sladidla a jeho kompetitívna cena,“ citoval hovorcu Coca-Coly ČR Milana Luzuma portál idnes.cz.

V zložení neplánujú zmeny

Tým, že už aj český závod opustil výrobu tohto nápoja s cukrom, sa znížila pravdepodobnosť, že sa k nám po ukončení výroby Coca-Coly na našom trhu, dostane Cola s iným zložením, ako poznali doteraz. Niektorí spotrebitelia pritom dúfali, že sa na slovenský trh z dovozu dostane Coca-Cola, akú poznajú z Rakúska či Nemecka.

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Marián Pavelka zo spoločnosti Coca-Cola Hellenic pre Denník N povedal, že až k takej zásadnej zmene nedôjde. Približne dve pätiny objemu, ktorý na na našom trhu spotreboval, sa totiž už podľa neho v súčasnosti na Slovensko dovážalo z okolitých krajín.

Zvyšné tri pätiny pripadali na slovenský závod. Jeho produkciu od budúceho roku nahradia ďalšie výrobné závody zo stredoeurópskeho teritória.

Očakávať, že pre náš trh budú vyrábať Coca-Colu s cukrom, sa však veľmi nedá. Hoci zástupcovia koncernu zatiaľ nehovoria, odkiaľ sa k nám bude dovážať, naznačujú, že v zložení nápojov neplánuje zmeny.

Navyše sa dá predpokladať, že sa do niektorého zo závodov v okolí Slovenska presunú z Lúky pri Piešťanoch aj výrobné linky. Tie sú uspôsobené na výrobu nápoja s fruktózovo-glukózovým sirupom.

Odkiaľ ju budú k nám voziť?

Hoci Pavelka ešte nevedel upresniť, odkiaľ sa budú na slovenský trh fľaše Coca-Coly dovážať, povedal, že to bude zo stredoeurópskeho trhu, kam patrí okrem Česka ešte Maďarsko, Poľsko a Rakúsko. Keďže tvrdí, že naši spotrebitelia zmenu zloženia nezaregistrujú, nie je pravdepodobné, že by sa Coca-Cola k nám dovážala zo závodu v Rakúsku, kde sa pridáva cukor.

No neupresnil, či medzi závodmi, z ktorých by sa na slovenský trh mohla Coca-Cola na budúci rok dovážať, používajú všetky ďalšie, teda tie v Poľsku a Maďarsku, pri výrobe tiež izoglukózu.

„Naša skupina v rámci  stredoeurópskeho regiónu v okruhu 330 kilometrov operuje šiestimi výrobnými závodmi a má k dispozícii 33 výrobných liniek,“ vraví Pavelka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie