Denník N

Vývoj bojov (175. deň): Vojaci ukrajinskej medzinárodnej légie sa sťažujú na zlé zaobchádzanie a zločiny časti veliteľov

Obyvatelia Kramatorska si obzerajú následky ruského bombardovania. Foto - TASR/AP
Obyvatelia Kramatorska si obzerajú následky ruského bombardovania. Foto – TASR/AP
  • Nepripravené samovražedné misie, lúpenie a jeden z veliteľov – zločinec, ktorý utiekol.
  • Ruské letectvo prekonalo okrúhle číslo strát.
  • Ruskej armáde sa nedarí, ale neznamená to, že prehráva.
  • Videá dňa – pravdepodobné zničenie ukrajinskej jednotky; nie každé stretnutie ruský tank vs. americký javelin sa skončí zničením stroja; dokonalo presný dron ničí ruský tank jediným granátom.
  • Mapa dňa – ako sa front (ne)posunul za mesiac bojov.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 17. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Nepripravené samovražedné misie, krádeže a jeden z veliteľov utečený zločinec. Redaktori Kyiv Independent v spolupráci s Bellingcatom zverejnili text o tom, že hoci ukrajinská armáda bojuje spravodlivý boj a zaslúži si všemožnú podporu, tak aj v nej sa dejú odpudivé veci.

Článok je o jednej vetve medzinárodnej légie, v ktorej za Ukrajinu bojujú dobrovoľníci zo zahraničia. Text sa začína expresívnym citátom Brazílčana, ktorý velil čate (približne 30 vojakov), ale z légie na protest proti pomerom v nej odišiel: “Prišli sme pomáhať týmto ľuďom bojovať za ich krajinu proti invázii. Neprišli sme sem robiť presne to, čo robia na ukrajinskej pôde zasraní Rusi.”

Brazílčan sa nedokázal zmieriť s rozkazmi vykonávať nepripravené samovražedné misie, lúpiť a kradnúť. Podľa novinárov sa problém týka tej vetvy zahraničnej légie, ktorá patrí pod tajnú službu. Druhá časť, ktorej velí armáda, takéto problémy nemá.

Kyiv Independent píše, že zahraniční vojaci sa na problémy snažili upozorniť, spísali aj obsiahlu 78-stranovú správu, dôkazy poskytli aj prezidentskej kancelárii, ale úrady nekonali. Zelenského ľudia tvrdia, že spis posunuli ďalej orgánom činným v trestnom konaní. Lenže nič sa nedialo.

Na problémové krídlo zahraničnej légie podľa jej členov priamo dohliada riaditeľ tajnej služby Kyrylo Budanov, ktorého Zelenskyj koncom júla vymenoval za vedúceho spravodajského výboru prezidentskej kancelárie.

Zbytočná smrť. Vojaci sa sťažujú napríklad na misiu pri Mykolajive, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie