Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Otvor si Facebook, uvidíš Medúzu!

Robert Fico a Ľuboš Blaha na minuloročnom proteste Smeru pred Prezidentským palácom v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Ľuboš Blaha na minuloročnom proteste Smeru pred Prezidentským palácom v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Kto napovie súdnej moci, ako byť nezávislou? Ministerka či NBÚ? 2. Krátke pojednanie o morálnej epistemológii vkusu

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Hlavnou otázkou týždňa je, samozrejme, to, či táto ľúbezná zem ešte niekedy povinie syna alebo dcéru, ktorá by bola schopná nahradiť súčasného ministra financií. Asi skôr nie.

Pod povrchom však zurčia aj banálnejšie témy typu právny štát, budovanie inštitúcií či vzťah medzi politickou komunikáciou a mentálnou kondíciou národa.

1. Kto napovie súdnej moci, ako byť nezávislou? Ministerka či NBÚ?

Jedného dňa prišli policajti na súd na Bielom kríži a vypýtali si zo súdneho spisu dokument obsahujúci utajované skutočnosti. Sudkyňa im ho nechcela dať, predseda súdu jej dal za pravdu. Ministerka povedala, že na tom, kto má v tej veci pravdu, nezáleží, a že predseda súdu zlyhal ako manažér, tak ho odvolala. Odvolaný predseda súdu sa na súdnej rade sťažuje, že postup policajtov predstavoval hrozbu pre nezávislosť súdnictva.

Súdna rada sa pre účely riešenia tohto podnetu obrátila na Národný bezpečnostný úrad, ktorý v otázke ochrany utajovaných skutočností vykonáva zákonom zverenú pôsobnosť. A tu sa na chvíľu zastavíme, lebo hoci je pravdepodobné, že nikomu inému to nepríde zvláštne, nám trochu áno.

Bola to súdna rada, ktorej sa prvýkrát v dejinách Slovenskej republiky podarilo dosiahnuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie