Denník N

Vojna na Ukrajine zmiernila názory Slovákov na migračnú politiku, no nie na migrantov a utečencov

Hraničný priechod Vyšné Nemecké, utečenci pred vojnou na Ukrajine. Foto N – Tomáš Benedikovič
Hraničný priechod Vyšné Nemecké, utečenci pred vojnou na Ukrajine. Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychológovia z SAV zbierali údaje o postojoch ľudí k migračnej politike, migrantom a utečencom na jeseň 2021 a 27. februára 2022. Teda tri dni po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

V auguste minulého roku sa americké vojská stiahli z Afganistanu a zakrátko na to sa moci v krajine ujal Taliban. Pre obavy z vlády radikálneho hnutia sa mnohí ľudia snažili opustiť krajinu.

Keďže na Slovensku opätovne ožila téma utečenectva a migrácie, psychológovia zo Slovenskej akadémie vied sa na jeseň 2021 rozhodli zmapovať postoje Slovákov a Sloveniek k nim.

K ďalšiemu zberu dát došlo 27. februára 2022, teda krátko po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Oba zbery sa následne porovnali, aby vedci zistili, či došlo k posunu postojov obyvateľov.

Do oboch zberov sa zapojilo 600 dospelých ľudí. Dotazník sa vypĺňal online, vzorka bola reprezentatívna a rovnomerne v nej boli zastúpené obe pohlavia.

Nie sú u nás veľmi vítaní

Prieskum schválne nešpecifikoval, kto sa rozumie ako migrant a utečenec. „Výskumy však ukazujú, že Slováci si pod migrantom zvyčajne predstavujú člena out-group, teda osobu z inej sociálnej skupiny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Migrácia

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie