Denník N

Je nás len toľko ako Parížanov, ale máme Dončića. Boli sme sa pozrieť, ako basketbal pobláznil Slovinsko

Luka Dončić spravil zo Slovincov najlepší basketbalový tím v Európe. Prestížny duel so Srbskom si pozrel aj Novak Djoković.

Sú ako hudobná kapela na turné. Kdekoľvek prídu, tam ich čakajú blesky z fotoaparátov, televízne kamery a obrovská masa fanúšikov. Dončićmánia sa rozšírila do celej Európy.

Či hrajú Slovinci doma alebo v Turecku, dá sa takmer s istotou očakávať, že hala bude vypredaná. Taký bol aj prípravný zápas v ľubľanskej hale Stožice, v ktorej Slovinsko privítalo 17. augusta Srbsko s Nikolom Jokićom. Denník N bol pri tom.

Diváci v ňom boli zvedaví nielen na domáceho Dončića, ale aj hosťujúceho Nikolu Jokića. Obaja majú aktuálne podpísané kontrakty prevyšujúce 200 miliónov amerických dolárov a patria k najväčším hviezdam NBA.

Keď Jokić netrafí, Slovinci ironicky skandujú „MVP“

Dostať sa na slovinský zápas v ére Luku Dončića nie je jednoduché, aj nám sa to podarilo až na druhý raz. Júnový kvalifikačný duel o postup na MS 2023 s Chorvátskom lákal také obrovské množstvo médií, že niekoľko týždňov pred zápasom nám zo Slovinskej basketbalovej federácie odkázali: „Už teraz máme cez 50 žiadostí, šanca dostať sa na stretnutie je minimálna, takmer nulová.“

Slovinsko momentálne žije basketbalom, už takmer tri hodiny pred začiatkom zápasu sa do haly v Stožiciach schádzali ľudia. Kapacita takmer 13-tisíc miest sa vypredala v priebehu niekoľkých hodín, podobné to bolo aj v doterajších domácich prípravných zápasoch v Celje.

Ľudia prichádzali najmä v dresoch Dončica a Gorana Dragića. Obaja sú dlhodobo hviezdami v NBA, v prípade Dončića možno hovoriť o globálnej superstar a jednom z ambasádorov basketbalu v Európe. To sa odzrkadľuje aj v popularite a predaji suvenírov.

„Najpredávanejšie sú tričká, ale zvyšuje sa záujem aj o dresy a teraz máme novinku, vlastnú kolekciu Luku Dončića – Stepback. Celkovo sa všetko spojené s reprezentáciou Slovinska predáva momentálne veľmi dobre. Súvisí to so záujmom o basketbal a tiež s výsledkami tímu,“ povedal nám predajca z oficiálneho obchodu pred halou.

Na zápas prichádzame s dostatočným predstihom, dve hodiny pred úvodným rozskokom. V hale sa v týchto okamihoch dolaďujú posledné detaily k organizácii zápasu vrátane skúšky svetelnej šou a rôznych interakcií s publikom. Prví diváci majú jasný cieľ – pokúsiť sa o autogram svojej obľúbenej hviezdy. Pred halou sa tvoria početné skupiny fanúšikov a nápis Dončić majú na dresoch, tričkách aj ponožkách.

Do Ľubľany pricestovala aj tenisová hviezda a basketbalový fanúšik Novak Djoković, ktorý príde o US Open, pretože nie je zaočkovaný.

 

Pred zápasom na štadióne vystúpi lokálna kapela. Na jeho začiatku už hudbu nie je treba, slovinskú hymnu totiž zborovo odspieva celá vypredaná aréna.

Od úvodného rozskoku je z nasadenia tímov cítiť, že nejde len o klasický prípravný zápas. Každý nepremenený kôš Srbov vyvolá u domácich fanúšikov rovnakú radosť ako premenená šanca Slovincov. Ľudia sú živelní a nikoho nešetria, pri nepremenených pokusoch Nikolu Jokića alebo Vasilijeho Micića ironicky skandujú MVP.

Jokić v posledných dvoch sezónach NBA aj naozaj dostal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča sezóny. Zápas sa podľa očakávania rýchlo zmenil na jeho súboj s Dončićom, domácej superhviezde ale viac pomáhajú jeho spoluhráči.

Na premiéru dokumentu o basketbale prišlo 5-tisíc ľudí

„Momentálne je u nás populárna cyklistika, pretože máme Tadeja Pogačara s Primožom Rogličom, a každý sa bicykluje. Najväčšou športovou hviezdou je však Donćić. Basketbal tu má tradíciu – nielen v Slovinsku, ale aj v celom balkánskom regióne,“ vysvetľuje nám slovinský novinár Žiga Bojc zo Slovinskej tlačovej agentúry.

Dvojmiliónové Slovinsko je na svojich športovcov hrdé. „Je nás len toľko ako Parížanov, ale máme mnoho veľkých hviezd, stačí spomenúť Pogačara či bývalú lyžiarku Tinu Mazeovú. Darí sa však nielen individuálnym športovcov, ale aj našim kolektívom. A máme Dončića, ktorý má také predispozície, že za posledných 20 rokov v Európe mu nie je nik podobný.“

Bojca sme sa pýtali, ako sa Dončić vyrovnáva s popularitou. „Nedokážem si predstaviť, ako sa musí cítiť. Keby prišiel na minútu medzi fanúšikov, okamžite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie