Denník N

Bratislavský župan Droba: Premiér Heger by mal Matoviča zosadiť

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Celoštátna situácia je natoľko kritická, že zatvárať oči pred prípadnou spoluprácou s Hlasom by nebolo dobré, hovorí predseda Bratislavského samosprávneho kraja a člen SaS Juraj Droba.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vo vnútri OĽaNO neexistuje taká sila, ktorá by dokázala nasilu vypoklonkovať pána ministra financií, hovorí o vládnej kríze bratislavský župan Juraj Droba.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • koľko by podľa neho mohla vydržať menšinová vláda po odchode SaS z vlády,
  • ako sa vládna kríza dotýka samospráv,
  • prečo mu neprekáža možná podpora od strany Hlas,
  • ako chce bratislavská župa prilákať nových pediatrov a všeobecných lekárov.

Obávate sa návratu mafie?

To je dobrá otázka. Neobávam sa jej v tom zmysle, že súčasný postoj strany SaS by mal k tomu prispievať. Návrat mafie je okrídlená veta, ktorá sa dnes dosť často používa, ale SaS podľa mňa robí všetko, čo môže, aby sa tak nestalo.

Pýtam sa preto, lebo je to jeden z argumentov koaličných partnerov, že SaS bude v prípade odchodu z vlády zodpovedná za návrat mafie. 

To je taká hlboká demagógia, že ja neviem, čo mám na to povedať. Je to jedna z okrídlených viet: „Snáď si neželáte návrat mafie, preto musíte podporovať OĽaNO a ministra financií.“

Urobilo vedenie SaS dobre, že dalo koaličnému partnerovi OĽaNO ultimátum, aby do konca augusta odišiel z vlády Igor Matovič, inak odíde z vlády SaS?

Ja som predseda Bratislavského samosprávneho kraja, preto sa nebudem až tak dopodrobna vyjadrovať k tomu, čo robí strana SaS na celoštátnej úrovni.

Ale musíte mať na to názor. 

Mám. Bol som súčasťou interných rozhovorov a situácia dospela tak ďaleko, že naši štyria ministri a mnoho našich poslancov povedalo, že takto sa ďalej nedá. Ak máme úprimný záujem o štvorkoalíciu, tak snáď jeden človek môže skončiť vo funkcii na to, aby mohla štvorkoalícia ďalej fungovať.

Čiže podľa vás urobilo vedenie SaS dobre, keď dalo ultimátum. 

Bolo to jednohlasné rozhodnutie a podpíšem sa pod to ako akýkoľvek iný člen vedenia SaS.

Ako sa to skončí? Odíde SaS a bude menšinová vláda?

Netuším, možností je veľa. Jedna z nich, o ktorej sa veľa nehovorí, ale možno bude reálna, je koniec ministra financií. Ďalej je možnosť dovládnutia v menšinovej vláde, dovládnutie s tichou podporou SaS, alebo katastrofické scenáre typu vládnutie s fašistami.

Ktorá alternatíva je podľa vás najviac pravdepodobná?

To vám budem vedieť povedať 5. septembra. Naozaj netuším, ako zareaguje strana OĽaNO. Celé leto mali na to, aby urobili rozhodnutie, a verím, že to bude dobré rozhodnutie.

OĽaNO aj naďalej stojí za Igorom Matovičom a tvrdí, že zo svojho postu rozhodne neodíde. Asi teda v hre ostáva skôr menšinová vláda. Ako dlho by takáto menšinová vláda mohla vydržať?

Pozerajúc sa na súčasnú zostavu, ktorá je v parlamente, sa mi zdá, že je tam veľmi veľa poslancov, ktorí nebudú ochotní hlasovať za predčasné voľby. Pokojne sa teda môže udiať aj to, že vláda dovládne v riadnom čase.

Nebolo by riešením, keby z vlády odišli obaja, teda nielen Igor Matovič, ale aj Richard Sulík?

Aj to je jeden zo scenárov. Poznám pána Sulíka a nemyslím si, že by automaticky túto možnosť vylúčil. Myslím si, že pomenoval to, čo dnes naozaj brzdí Slovensko a škodí Slovensku. Ak by obetou za to, že by sa toto obdobie prešľapovania na mieste skončilo, bol jeho koniec vo funkcii ministra, tak si myslím, že by s tým Richard nemal najmenší problém.

Aj ste sa v SaS o tejto možnosti rozprávali?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Hlas

Komunálne a župné voľby 2022

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie