Denník N

Vývoj bojov (176. deň): Miera devastácie je obrovská. Rusi strieľajú tak veľa ako proti Hitlerovi

Ruská húfnica 2S4 počas streľby. Foto - TASR/AP
Ruská húfnica 2S4 počas streľby. Foto – TASR/AP
  • Noc bola opäť plná ohňa a výbuchov.
  • Bojuje menej vojakov ako počas vojny s Hitlerom, ale Rusi vystrieľajú toľko munície ako počas druhej svetovej vojny.
  • Kremeľ straší Kinžalmi v Kaliningrade, nejde o nič nové.
  • Prvýkrát od 6. júla nie sú hlásené ruské územné zisky.
  • Mapa dňa – ukrajinské ministerstvo obrany trolluje ruského prezidenta.
  • Článok dňa – všetko, čo potrebujete vedieť o prvom dni invázie a bojoch o letisko v Hostomeli.
  • Videá dňa – nočné útoky; kadyrovovci v škole; ako vyzerá okolie zničeného muničného skladu; súboj ukrajinskej stíhačky Su-27 s ruskou strelou.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 18. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Blíži sa ukrajinský sviatok, útoky sa stupňujú. V stredu ukrajinský prezident vyzval Ukrajincov na okupovaných územiach, aby sa vyhýbali ruským vojenským základniam a zariadeniam. V noci zo štvrtka na piatok postupne prichádzali zábery veľkých explózií z viacerých miest na Kryme, južnej Ukrajine, ale aj v samotnom Rusku.

Bolo ich nezvyčajne veľa. Keďže Ukrajina si v stredu 24. augusta pripomenie deň nezávislosti, takmer to vyzeralo, ako keby sa oslavy začali o niekoľko dní skôr. Zhodou okolností to bude aj presne pol roka od začiatku ruskej invázie. To sú dva dobré motívy na niečo väčšie.

Je len malá pravdepodobnosť, že práve na tento deň ukrajinská armáda symbolicky naplánovala pozemný útok, ale uplynulá noc možno bola ukážkou, na čo sa treba pripraviť na budúci týždeň. Zelenského varovania pred hroziacimi údermi na vojenské ciele očividne neboli iba propagandou.

Čo a kde sa dialo. Veľké explózie zachvátili Timonovo v Belgorodskej oblasti na ruskom území. Ukrajinci tam zničili „muničák“, ktorý údajne zásoboval jeden z mechanizovaných plukov ruskej armády.

Ešte dôležitejším cieľom bola letecká základňa Belbek na Kryme. Už tretia za tento týždeň – najskôr to bolo letisko Saky, potom ďalšie pri Simferopole a napokon toto najvzdialenejšie od frontu. Napriek tomu, že kolovalo video, ktoré ukazovalo veľké výbuchy, v tomto prípade sa zdá, že išlo buď o malý, alebo o neúspešný útok. Miestny občan zverejnil nočný záznam priamo z hraníc letiska a nevidno na ňom nič nezvyčajné. Igor Strelkov tvrdí, že tam útočil dron a nespôsobil škody, ale považuje to len za skúšku protivzdušnej obrany pred reálnym útokom.

Prečo ďalšie letisko? Vyzerá to tak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie