Denník N

Horšie, než keď bolo najhoršie: tragédia Domaše, návštevníci občas zapadnú po kolená v bahne

Tu bola vodná nádrž Domaša. Foto N – Andrej Bán
Tu bola vodná nádrž Domaša. Foto N – Andrej Bán

Deti sa tam pre nízku hladinu v dôsledku extrémneho sucha a nohy porezané od mušlí nechcú kúpať. Miestni sa sporia s úradníkmi o objem odtekajúcej vody z nádrže.

Starosta Kvakoviec Radoslav Kapráľ (nezávislý) hovorí, že vlani o tomto čase bola hladina nádrže o päť metrov vyššia. Aj tento rok na začiatku leta to ako-tak šlo, hneď ako sa však v televízii objavili prvé reportáže o tom, že na Domaši nie je voda, ako keby uťalo. Ľudia prestali chodiť.

„Každý nám sem teraz volá, či je voda. Podľa výberu parkovného cítime pokles turizmu o 40 percent oproti roku 2021. V zátoke niet vody, takto to tu nebolo ani v najhoršom roku 2012,“ hovorí Kapráľ.

Smradľavá voda, mŕtve ryby

Asi najviac vidno katastrofálnu situáciu na hornom toku. Nádrž tam na obrovských plochách odhalila svoje dno, medzi pahýľmi naplavených stromov a „bazénikoch“ s poslednými zvyškami vody sa pohybujú zvláštni rekreanti. Zdá sa, že si to napriek tomu užívajú.

„Volajú mi občas turisti, že po kolená zapadli v bahne a potrebujú vyslobodiť. Kúpete sa a stojíte v strede Domaše s vodou po pás,“ povie starosta obce Bžany Ladislav Vrabec (nezávislý).

Jeho skúsenosti potvrdzuje prevádzkovateľka bufetu Davam Monika Čorbová. Vlani mala brigádničku, teraz si bohato vystačí sama. Jej manžel sa venuje vodným športom, ťahanie na „banáne“ a podobne. Vlani sa nezastavil, mal toľko záujemcov, že sa pred nimi musel skrývať. A teraz? Ak mal štyri plavby počas celej sezóny, je to veľa.

„Deti sa pre nízku hladinu nechcú kúpať. Vo vode sú samé mušle, keď vyjdú von, majú porezané nohy. Zabárajú sa. Ak fúka, sú veľké vlny. No najmä voda je spenená a smradľavá, minule deti našli 54 mŕtvych rýb,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie