Denník N

Maďarsko si od Ruska kupuje 700 miliónov kubíkov plynu navyše. Odborníci hovoria o odmene pre Orbána

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Rusi budú dodávky plynu do Maďarska naťahovať do marca ako cesto na štrúdľu a vždy si za to budú pýtať nejakú odmenu, myslí si odborník na energetiku.

Rusko v súčasnej situácii len tak hocikomu nedá viac plynu, ako je dohodnuté v dlhodobých zmluvách. Preto sa medzinárodná verejná mienka pozastavila nad tým, že Maďarsko od Moskvy kúpi 700 miliónov metrov kubických plynu navyše. Britský denník Times písal priamo o tom, že Putin odmeňuje „svojho starého spojenca” Viktora Orbána extra dodávkami plynu.

Nedostatku plynu sa, samozrejme, obávajú všetky krajiny v regióne a hľadajú aj riešenie – kým Slovensku sa podarilo znížiť závislosť od ruských dodávok, Maďarsko sa vydalo inou cestou – a to môže súvisieť s politikou Viktora Orbána voči Rusku.

Slovensko a Maďarsko patria medzi členské štáty EÚ, ktoré sú najviac závislé od ruských dodávok plynu. Agentúra Európskej únie pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky (ACER) vo svojej júlovej správe (po kliknutí obrázok č. 36) o trhu so zemným plynom uviedla, že okrem týchto dvoch štátov bralo z Ruska viac ako 75 percent svojho plynu aj Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Česko, Rakúsko, Slovinsko a Bulharsko.

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer 13. augusta ohlásil, že júlové rokovania ministra Pétera Szijjártóa v Moskve priniesli svoje výsledky a Gazprom už začal dodávať plyn nad rámec zazmluvneného množstva. Podľa Menczera príde do konca augusta každý deň 2,6 milióna kubíkov plynu cez Turkish Stream a „o septembrovom harmonograme už prebiehajú rokovania”.

Menczer takisto uviedol, že zásobníky sú v Maďarsku naplnené nad 32 percent, čo by „v normálnom období aj stačilo”, teraz však „musíme ísť na istotu”. Ako však napísal portál Átlátszó, naplnenosť plynových zásobníkov v Maďarsku v skutočnosti zaostáva za priemerom EÚ.

Portál Napunk sa pozrel na to, prečo potrebuje Maďarsko týchto extra 700 miliónov kubíkov plynu a v čom sa líši energetická situácia Maďarska od ostatných krajín v regióne vrátane Slovenska.

Koľko plynu treba

Naplnenosť zásobníkov nie je vedľajšia vec, no neexistuje krajina, ktorá by dokázala zo zásobníkov pokryť svoju celoročnú spotrebu plynu, povedal pre Napunk odborník v oblasti energetiky András György Deák.

Spotreba zemného plynu v Maďarsku sa za normálnych okolností (naposledy bol takým rok 2019 – pred pandémiou a vojnou na Ukrajine) pohybuje okolo 10 miliárd metrov kubických. Z tohto množstva pochádza 1,5 až 2 miliardy z domácej ťažby, štyri a pol z dlhodobého obstarávania z Ruska. Miliardu pokrýva americký LNG, teda skvapalnený zemný plyn. To je sedem a pol miliárd kubických, k čomu bolo potrebné prikúpiť na burze dva a pol miliardy metrov kubických.

„To posledné je to, čo zmizlo, a časť z toho sa pokúšajú získať od Rusov,” vysvetľuje András György Deák. „Na trhu je štrukturálny deficit aj u Nemcov, u každého. Toto sa dá pokryť buď zúžením dopytu, čo sa aj deje – popri vysokých cenách za plyn klesá aj dopyt. Druhou možnosťou je, že sa kúpi plyn navyše alebo vyčerpajú zásobníky, no spoľahlivosť zásobníkov je popri ich nízkej naplnenosti neistá,” dodal odborník.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plynová kríza

Viktor Orbán

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie