Denník N

Najprv ich vyhubíme, potom ich chceme späť. Ako sa vedci snažia oživiť vyhynutého tasmánskeho tigra, mamuta či kvaggu

Bude niektorý z týchto druhov chodiť opäť po Zemi? Pri dinosauroch je to najnepravdepodobnejšie, umelá kvagga už existuje. Zdroj - Wikipedia (public domain)/Thomas Quine (CC BY 2.0)/Durbed (CC BY-SA 3.0)
Bude niektorý z týchto druhov chodiť opäť po Zemi? Pri dinosauroch je to najnepravdepodobnejšie, umelá kvagga už existuje. Zdroj – Wikipedia (public domain)/Thomas Quine (CC BY 2.0)/Durbed (CC BY-SA 3.0)

Možno obnoviť vyhynutý druh? Austrálski vedci by to spolu s veľkou genetickou firmou chceli vyskúšať na tasmánskom tigrovi. To, čo znie ako science-fiction, sa už v minulosti vede čiastočne podarilo.

Prvým klonom vyhynutého druhu bolo mláďa kozorožca pyrenejského. Krátko po narodení však zomrelo na zlyhanie dýchacej sústavy. Zebru kvaggu, ktorú ľudia vyhubili v 19. storočí, sa vedcom zase podarilo čiastočne navrátiť takzvaným spätným krížením a selektívnou reprodukciou.

Na „vytvorenie“ tasmánskeho tigra chcú vedci použiť tretiu a momentálne najsľubnejšiu technológiu – editovanie genómu.

Táto snaha však vyvoláva niekoľko ďalších otázok: dá sa oživiť nový druh, ktorý nemá predkov, od ktorých by sa učil prežiť? Nebude problém jeho obmedzený genofond? Keď vieme naklonovať kozorožca, prečo nevieme to isté spraviť aj s mamutmi a dinosaurami? A prečo by sa vlastne mamuty mali vrátiť na Sibír? V tomto texte budeme hľadať aspoň čiastočné odpovede.

Osudným sa mu stali ovce

V minulom storočí sme vyhubili tri druhy tigrov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie