Denník N

Do konca života budem na antidepresívach. Aké to je a ako sa s nimi žije

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Vysadiť benzodiazepíny je ťažké, ale dá sa to. Viem to aj z vlastnej skúsenosti.

Koncom júna napísal náš kolega Matej Ondrišek prvý článok o svojom boji s depresiou. V tomto texte opisuje, ako sa mu darí dnes.

Po siedmich mesiacoch boja s depresiou sa pomaly zmierujem s tým, že zvyšok života strávim na antidepresívach. Počas nedávnej hospitalizácie mi to potvrdila aj lekárka. Hovorila o akejsi udržiavacej dávke, ktorá sa stane stálou súčasťou života mnohých pacientov s depresiou.

Táto informácia pre mňa nebola prekvapením, keďže som s ňou počítal a na lieky som si za ten čas už zvykol. V podstate si už bez antidepresív ani neviem predstaviť život a som vďačný, že existujú, pretože bez nich by môj boj s chorobou bol oveľa náročnejší.

Neviem, ako to majú ostatní ľudia trpiaci depresiou, no ja som sa stal „odborníkom“ na lieky. Antidepresíva ma fascinujú a pri ktoromkoľvek zo štyroch druhov, ktoré som užíval, som hneď mieril na internet a chcel sa dozvedieť čo najviac o účinkoch a skúsenostiach iných.

Taktiež som pochopil, že pri užívaní antidepresív je kľúčová trpezlivosť, pretože ich účinky sa zakaždým prejavili až po niekoľkých týždňoch a navyše sa lekárom nie vždy podarí na prvý pokus trafiť to správne. Prvé tri predpísané antidepresíva mi zabrali len do určitej miery a teraz verím, že pri štvrtom to konečne bude inak.

Boj s depresiou je zdĺhavý, únavný a frustrujúci. Ako mi povedala jedna terapeutka, pri duševnej poruche platí, že keď urobíte jeden krok vpred, nasledujú dva kroky vzad.

V tejto chvíli ma teší aspoň to, že sa mi darí vysádzať návykové benzodiazepíny, teda lieky proti úzkosti.

Aké som zažil vedľajšie účinky

Ako mnohí, aj ja som pri predpísaní antidepresív pociťoval obavy z možných vedľajších účinkov. Nad tým, že by som sa s depresiou pasoval bez liekov, som však nepremýšľal, a tak som s vedľajšími účinkami rátal.

Zažil som ich niekoľko; prvý predpísaný typ mi napríklad spôsoboval sucho v ústach. Pri tých silnejších nastúpila absolútna strata libida, čo je síce veľmi nepríjemný, no pre mňa osobne nie ten najnepríjemnejší vedľajší účinok.

Tým je jednoznačne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie