Denník N

Áno, invázia v roku 1968 v Československu a vojna v roku 2022 spolu súvisia, myslí si väčšina osobností v ankete

Rok 1968 a invázia v Československu, rok 2022 a invázia na Ukrajine. Foto - TASR, TASR/AP
Rok 1968 a invázia v Československu, rok 2022 a invázia na Ukrajine. Foto – TASR, TASR/AP

Historici, pamätníci aj umelci, ktorí zažili inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v horúcom auguste 1968, našli medzi tým, čo sa dialo u nás a čo sa práve odohráva na Ukrajine mnoho paralel.

Eva Mosnáková, ktorá prežila útrapy druhej svetovej vojny, našla paralely aj so staršími kapitolami našich dejín. „Z Ruska sa dozvedáme, že vojna nevypukla, ide iba o „špeciálnu vojenskú operáciu“. Tak ako pri okupácii v roku 1939 išlo Hitlerovi len o „životný priestor pre jeho ľud“ a v roku 1968 o „likvidáciu kontrarevolúcie štátmi Varšavskej zmluvy“. Takže dnes Rusko „zachraňuje Ukrajinu svojou denacifikáciou a demilitarizáciou“.

Publicista a bývalý poslanec Národnej rady František Šebej spomína, že v roku 1968 „komunistickým táraninám o záchrane socializmu neveril, ale takmer nik vtedy nechápal, že ide iba o kryciu rétoriku imperiálneho Ruska“.

A psychiater Peter Breiner pridáva obavu, že ak by bolo Slovensko samostatné už v čase, keď sa začiatkom 90. rokov rozhodovalo o odchode sovietskych vojsk z nášho územia, „ešte aj dnes by sme ich tu mali a podporovali inváziu na Ukrajinu podobne ako dnes Bielorusko“.

Poslankyňa za OĽaNO Anna Záborská nechcela hľadať paralely medzi týmito dvoma inváziami. „Vtedajšie ČSSR bolo satelitom ZSSR, kým Ukrajina je suverénnym štátom,“ upozorňuje na rozdiely.

Vydavateľ László Szigeti si zasa myslí, že identické sú iba formálne znaky týchto okupácií. A na záver svojej úvahy píše: „24. február je pre mňa najviditeľnejší dôkaz, ale aj odkaz mnohým Stredoeurópanom, že oportunizmus, stáť dnes uprostred medzi Západom a Východom, je pre nich, pre nás sebazničujúce.“

Vnímate dnes inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 aj v kontexte vojny, ktorú vo februári začalo Rusko na Ukrajine?

Zora Bútorová, sociologička

Samozrejme, ten kontext sa nedá nevidieť. Aj vtedy, aj teraz to bol prejav ruskej rozpínavosti, imperialistických ambícií, túžby udržať v područí – alebo doňho opätovne dostať svoj satelit či bývalú súčasť. Vtedy Československo, dnes Ukrajinu. Máme doma fotografiu z ruského satirického časopisu Krokodíl z leta 1968, na ktorom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

August 1968

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie