Denník N

High 5ive: Som tu na to, aby som pracoval. Majster extatickej pravdy Werner Herzog jubiluje

Nemecký režisér a autor Werner Herzog. Foto - Raffi Asdourian
Nemecký režisér a autor Werner Herzog. Foto – Raffi Asdourian

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Stavil sa, že ak sa kolegovi režisérovi podarí dokončiť film, zje svoje topánky. Z ich varenia a jedenia sa stala performancia. A zároveň o nej vznikol film. Už táto story ukazuje, že Werner Herzog to s umením myslí vážne. Razí pojem extatickej pravdy. Znamená to, že skutočné nazretie sveta je možné len v štylizácii, inscenácii a tvorbe.

Cestou sú často extrémne situácie. Keď sám ide pešo z Mníchova do Paríža alebo so svojím hrdinom prenáša loď cez kopec v pralese. Najnovšie v knihe Súmrak sveta súznie s japonským vojakom, ktorý desaťročia netušil, že druhá svetová vojna sa skončila. Herzog, majster kina i slova, sa onedlho dožíva osemdesiatky.

*

Kto chce vidieť koniec sveta, ide do rumunskej dediny Geamăna. Teda, ísť sa do nej nedá, je utopená v odpadovom bahne, ktoré prúdi z bane na meď. Hladina toxického kalu rastie každý rok o meter. Z kostola vidno už len vrchol veže. V okolitých dreveniciach žije posledných pár ľudí. Obraz apokalypsy v priamom prenose.

Na miesto dlhodobo chodí štáb slovenských a českých filmárov, strávili tam dokopy niekoľko mesiacov. Sprevádzajú jednu zo žien, ktorá v mieste žije. Časozbernou metódou zachytávajú jej osud, na pozadí beží príbeh osudu celej planéty. Ak chcete podporiť vznik filmu, ktorý chce otvárať oči, môžete tak urobiť tu.

*

Michael Pollan nikdy nebral drogy. Hnutie hippies ho obišlo, budoval si solídnu vedeckú kariéru. V pokročilom veku začal s psychoaktívnymi substanciami experimentovať. Nie z dlhej chvíle či odloženej puberty. Robil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie