Denník N

Ruskí emigranti by mali o prípadnom zákaze udeľovania víz mlčať

Garri Kasparov. Foto – TASR
Garri Kasparov. Foto – TASR

Miesto aby sa pripájali ku Kremľu, by bolo najlepšie, keby akceptovali, že mnohé európske krajiny majú dobrý dôvod neprijímať ruských turistov.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Existuje jedna téma, pri ktorej si Rusi, čo sú proti Vladimirovi Putinovi a jeho vojne na Ukrajine, vášnivo rozumejú s Kremľom – ide o návrh niektorých európskych krajín zastaviť vydávanie turistických víz Rusom. Tento nešťastný súlad predstavuje absenciu vízie a líderstva v protiputinovskom exile.

Ešte predtým, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval Európu, aby k sebe prestala púšťať ďalších Rusov a poslala domov tých, ktorí tam už sú (svoju výzvu odvtedy zmiernil a povedal, že ruským žiadateľom o azyl by mali stále udeľovať víza), začali presadzovať zákaz víz niektorí z najdôslednejších odporcov Ruska, najmä pobaltské krajiny. Jednou z verejných tvárí kampane je bývalý estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. Keď Estónsko zakázalo Rusom s platnými estónskymi vízami vstup do schengenského priestoru, toto úsilie nabralo na obrátkach. Zastavenie vydávania schengenských víz podporili Lotyšsko, Fínsko i Česko, ktoré v tomto polroku zastáva rotujúce predsedníctvo v EÚ.

Tieto krajiny, ku ktorým sa najnovšie pripojilo aj Poľsko, by z toho chceli urobiť spoločnú politiku EÚ, a to aj napriek námietkam niektorých väčších členov Únie. Napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz sa vyjadril proti tejto myšlienke; povedal, že ide o Putinovu, nie ruskú vojnu.

Premeškaná šanca

Kremeľ – čo nie je žiadne prekvapenie – táto kampaň rozhorčila. „Jediný možný postoj, ktorý môžeme mať, je extrémne negatívny,“ povedal minulý týždeň Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Ale k tomuto názoru sa pripojili aj Putinovi odporcovia všetkých typov, teda aj tí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie