Denník N

Mysleli sme si, že tam jazdia na slonoch. Čile však bol ekonomický zázrak a teraz sa práv možno dočkajú aj ženy a domorodci

Čile v referende rozhodne, či prijme novú ústavu napísanú bezprecedentným demokratickým spôsobom. Foto - TASR/AP
Čile v referende rozhodne, či prijme novú ústavu napísanú bezprecedentným demokratickým spôsobom. Foto – TASR/AP

Prinášame vám ďalšiu časť seriálu o Latinskej Amerike: Čile, bohatá krajina, o ktorej sme si mysleli, že sa tam jazdí na slonoch, a v ktorej sa len donedávna ženy nemohli ani rozviesť.

Zišli sa na námestí v prístavnom meste Valparaíso. Oči mali previazané čiernymi páskami.

Pripomienka, že nezabudli na La Venda Sexy, mučiareň, v ktorej Pinochetovi štátni agenti zaväzovali oči politickým väzenkyniam a sexuálne ich týrali. Stáli v niekoľkých radoch, bolo ich veľa. Naraz začali odriekať text napísaný pre túto príležitosť.

„A nebolo to mojou vinou, tým, kde som bola ani tým, ako som sa obliekla. Násilník si ty,“ opakovali niekoľkokrát.

Čiľanky sa pred tromi rokmi rázne postavili za svoje práva. Ešte donedávna ich totiž nebolo veľa.

„Do roku 2004 sme nemali zákon o rozvodoch,“ hovorí pre Denník N čilská politologička Claudia Heiss. „Zákon, ktorý povoľuje interrupciu v prípade znásilnenia, poškodenia plodu alebo ohrozenia života matky, je starý asi tri roky. Predtým nebol žiadny.“

Aktuálne ešte platí ústava z čias diktatúry Augusta Pinocheta, ktorá ženy škatuľkuje podľa ich úlohy v rodine. Čiľania však možno v referende odhlasujú novú, bezprecedentnú ústavu pripravenú neobyčajne demokratickým spôsobom.

Násilník si ty.
Sú to pacos (ostreľovači),
sudcovia.
štát,
prezident.
Represívny štát je mačistický násilník.

Z textu Násilník si ty

Kto nepozná čilské lesy

Henry Kissinger raz Čile nazval dýkou namierenou na srdce Antarktídy. Je úzke, ale dlhé, ťahá sa medzi Andami na východe a Pacifikom na západe a je krajinou, ktorá má najbližšie k Antarktíde.

Výhľad, počasie aj tradície sa pri prechode zhora nadol neustále menia. Vraj je to raj pre cestovanie s karavanom.

Cez najmenej desať klimatických podtypov sa dostanete z Atacamy, najsuchšej púšte na svete, cez vlhký subtropický Veľkonočný ostrov a stredomorskú klímu v strede krajiny až do ľadovej tundry na juhovýchode. Ako v memoároch na svoju vlasť spomína básnik Pablo Neruda, Čile je „krajina, ktorá sa rodí na zamrznutom južnom póle a siaha až do soľných plání a púští, kde nepršalo celé storočie“.

„Kto nepozná čilské lesy, nepozná túto planétu. Z tých krajov, z toho blata, z toho ticha som vzišiel ja, aby som kráčal, spieval pre tento svet.“ Pablo Neruda

Vidieť to aj na rozmanitosti v strave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Svet

Teraz najčítanejšie