Denník N

Ako zlyhala ruská tajná služba: čakala, že Ukrajinci ich budú vítať, v Kyjive hľadali ubytovanie

Vladimir Putin. Foto – TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Rusi podľa anonymných predstaviteľov ukrajinských tajných nemali v zálohe jednu, ale hneď dve bábkové vlády. Jedna mala centrum v Bielorusku a druhá sa sústreďovala v juhovýchodnej časti Ukrajiny.

Keď prišli ukrajinskí špióni do Ruska, našli tam kolóny uviaznutých vozidiel. Stáli pri nich opití vojaci, ktorí palivo vymenili za alkohol.

Bola polovica februára a americké tajné služby už zvyšok sveta varovali pred útokom na Kyjiv. Niektorí poradcovia Volodymyra Zelenského však nechceli veriť, že by ruská armáda spustila inváziu v takom zúboženom stave.

Vyplýva to zo svedectiev popredných operatívcov ukrajinských tajných služieb a výpovedí mnohých predstaviteľov západných spravodajských služieb. V rozsiahlom texte ich cituje americký denník Washington Post, ktorý už predtým zverejnil detaily o informáciách z prostredia Spojených štátov.

Teraz podrobne dokumentuje fungovanie ruskej tajnej služby, ktorej zlyhania mali obrovský podiel na neúspechoch pri vojenských operáciách.

Kľúčová chyba FSB

Ako píše Washington Post, vojna na Ukrajine neprebieha len na bojisku, ale aj v informačnom priestore. Niekoľkých chýb sa dopustili aj Ukrajinci, ale všetko nasvedčuje tomu, že ich rozsah sa nedá porovnať so zlyhaniami ruskej tajnej služby FSB.

Najvážnejšiu chybu podľa všetkého urobila ešte pred spustením „špeciálnej operácie“. O čo ide?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie