Denník N

Okolo hláv lietali veci, museli ich držať od seba. Čo sa to deje medzi Mbappém, Neymarom a Messim?

Zľava prezident klubu Násir Al-Chelajfí a Kylian Mbappé pri šokujúcom odhalení Mbappého predĺženia zmluvy z roku 2022. Foto - TASR/AP
Zľava prezident klubu Násir Al-Chelajfí a Kylian Mbappé pri šokujúcom odhalení Mbappého predĺženia zmluvy z roku 2022. Foto – TASR/AP

Už sa to zdalo byť na správnej ceste. Prezident Paríža Saint-Germain Násir Al-Chelajfí urobil všetko, aby presvedčil Kyliana Mbappého, aby zostal v klube, a začal tak reštart svojho klubu.

Demotivovaného trénera Mauricia Pochettina nahradil vo Francúzsku oceňovaný Christophe Galtier, megalomanského športového riaditeľa Leonarda zase Luis Campos, ktorý prestal kupovať Sergiov Ramosov a Neymarov len preto, že sa volajú Sergio Ramos a Neymar. Do tímu prišli premyslené posily s ohľadom na taktický zámer nového trénera, ako Vitinha či Renato Sanches. A PSG získavalo sympatie.

Potom však minulý týždeň prišiel zápas s Montpellierom a v priebehu (respektíve po ňom) sa stali tieto veci:

  • Kylian Mbappé nedostal pri protiútoku loptu, tak sa urazil, zastavil na mieste a s tímom nepostupoval ďalej;
  • prešiel okolo Messiho a drgol doňho;
  • nedal penaltu, a keď chcel ďalšiu, Neymar mu to nedovolil a presvedčivo ju premenil;
  • po zápase si to vybavil s Neymarom a lietali predmety.

Keď máte v tíme troch z možno piatich najslávnejších futbalistov ostatných dekád, ktorí sa hádajú, zazerajú na seba a drgajú sa, sotva niekoho zaujímajú reči o tom, že toto je už tá sezóna, v ktorej prerazíte aj v Lige majstrov. A že je tu nejaký reštart. A vlastne aj to, že je tu nejaký Galtier, Vitinha či Sanches.

Kde sa to všetko začalo a čo vlastne najmocnejšiemu futbalistovi na svete prekáža?

V texte sa dočítate aj:

  • Prečo chcel Kylian Mbappé Neymarov odchod?
  • Zostane Neymar v klube, alebo odíde?
  • Na koho strane stojí Lionel Messi?
  • Čo o podobných konfliktoch hovorí športový psychológ Peter Kuračka.

Začalo sa to sklamaním Realu Madrid

Celé sa to začalo v druhej polovici mája, keď PSG oznámilo udržanie si Kyliana Mbappého, ktorý uprednostnil trojročné predĺženie zmluvy s klubom pred avizovaným odchodom do Realu Madrid. Okrem všemožných reakcií z celého svetla začali novinárske osobnosti písať o vplyve, ktorý Mbappého presvedčil, aby ostal a stal sa tvárou nového parížskeho projektu.

Mbappé má mať slovo v strategických rozhodnutiach o nových posilách, priamo mal stáť za odchodom športového riaditeľa Leonarda aj trénera Mauricia Pochettina. Leonardovou náhradou sa stal Luis Campos, ktorý predtým pôsobil v Lille či AS Monako a Mbappého pozná od jeho štrnástich rokov.

„Konzervatívnejšie zmýšľajúci budú krútiť hlavou nad takou politickou mocou danou do rúk jediného hráča; Mbappého nový status reprezentuje zaujímavý futbalový experiment,“ písal expert na francúzsky futbal Adam White.

A jedným z hráčov, ktorých chcel Mbappé preč z tímu, bol aj Neymar. Dôvod?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie