Denník N

Vysoké vlny potápali lode, ľudí odfúklo do stredu nádrže. Pred 30 rokmi sa stala veľká tragédia na Šírave

Zemplínska šírava dnes. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zemplínska šírava dnes. Foto N – Tomáš Benedikovič

Práve keď mal meniny Tichomír – jedno z najmierumilovnejšie znejúcich mien v kalendári –, sa na Zemplínskej šírave stala najväčšia tragédia vo viac než polstoročnej histórii tejto priehrady. Bolo to presne pred tridsiatimi rokmi – 22. augusta 1992.

Náhly prudký vietor a vysoké vlny mnohým rekreantom zmenili príjemné sobotňajšie popoludnie na zúfalý boj o život. Deväť ľudí zomrelo. Vlny boli také silné, že im nedokázali pomôcť ani vodní záchranári. Aj preto, že nemali dostatočné vybavenie.

Zachraňoval na vlastnú päsť

Pavol Skyba začínal ako plavčík rok pred pádom komunizmu. Počas vysokej školy si urobil kurz vodnej záchrannej služby pod hlavičkou Červeného kríža a hneď aj nastúpil na stredisko Hôrka na Zemplínskej šírave. Počas letných turistických sezón tam odslúžil celých tridsať rokov.

Plavčíci vyškolení Červeným krížom boli na plážach pri všetkých vodných nádržiach v republike vrátane Šíravy. Kým to bola turisticky atraktívna lokalita, čiže kým boli hranice zatvorené, v každom z jej ôsmich stredísk boli minimálne dvaja plavčíci. V dennej zmene ich teda bolo dokopy šestnásť.

Po páde režimu návštevnosť postupne klesala, niektoré pláže začali pustnúť a počty záchranárov sa znižovali. V roku 1992 to však ešte pre mnohých bola stará dobrá Šírava. Pavol Skyba stále slúžil na Hôrke a v tú sobotu na Tichomíra bola na pláži aj jeho manželka, 3-ročná dcéra a o rok mladší syn.

Počasie sa začalo radikálne meniť zhruba o tretej popoludní. Pavol Skyba z vysielačky počul, že v stredisku Paľkov vietor odfúkol dve deti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie