Denník N

Aj Žilinka spochybnil kľúčového svedka kauzy Fatima. Na zrušenie Jankovskej obvinenia to nestačilo

Monika Jankovská na snímke s advokátom Petrom Erdösom. Foto - TASR
Monika Jankovská na snímke s advokátom Petrom Erdösom. Foto – TASR

Aj Monika Jankovská žiadala o zrušenie obvinenia v kauze Fatima pomocou paragrafu 363. Neuspela. Z rozhodnutia generálneho prokurátora je zrejmé, že okrem svedka spochybňovala aj Threemu.

Proces v kauze Fatima, v ktorom je obžalovaná aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, sa ešte naplno nerozbehol, no vyjadrenia jej obhajcu Petra Erdösa naznačujú, že hlavným cieľom obhajoby bude spochybniť kľúčového svedka Michala Vidu.

Raz sa už o to pokúsil, keď vlani v januári žiadal generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby využil paragraf 363 Trestného poriadku a zrušil Jankovskej obvinenie.

Žilinka tomuto návrhu nevyhovel.

Vida hovorí, ako ho Jankovská a jej svat Peter Vasko donútili zmeniť výpoveď o tom, ako sa bývalá štátna tajomníčka ešte ako sudkyňa dala podplatiť mafiou.

Vida bol dlhé roky súčasťou podsvetia a bol v dennom kontakte s Vaskom, ktorého mnohí označujú za pravú ruku dnes už nebohého mafiána Petra Čongrádyho.

A hoci pôvodne hovoril, že Jankovská prispela za peniaze svojím rozhodnutím k tomu, aby sa mafia zmocnila trenčianskeho baru Fatima, v roku 2018 tieto tvrdenia zmenil. Úpravu jeho výpovede zariadil podľa obžaloby vtedajší šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.

Pred dvomi rokmi došlo k ďalšej zmene. Vida trval na pôvodnej verzii o korupcii sudkyne Jankovskej a o tom, ako mafia tlačila na pôvodných vlastníkov Fatimy Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka. Hovoril, že Vasko s Jankovskou na neho robili nátlak. Pomôcť tomu mala aj advokátka Anna Žedényiová.

Žilinka o Vidovi pochybuje. Časť jeho výpovede sa potvrdila

Žedényiová nakoniec obvinená nie je, a to práve po zásahu Žilinku. Najskôr dvakrát vyhovel jej návrhu na zrušenie obvinenia podľa paragrafu 363. A keď na ňu napriek tomu špeciálna prokuratúra podala obžalobu, prípad jej zobral. Krajská prokuratúra v Nitre následne obžalobu na Žedényiovú stiahla.

Rovnako ako Žedényiová si návrh podľa paragrafu 363 podala aj Jankovská, o čom médiá dosiaľ nepísali. A zatiaľ čo advokátke generálny prokurátor vyhovel, bývalej političke nie. Obe argumentovali,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie