Denník N

V Rusku bol najväčšou hviezdou, proti Slovanu hrať nestihol. Lobotkov Neapol ovládol gruzínsky Maradona

Kviča Kvaratšelija je jedným z najväčších Spallettiho objavov. Foto - TASR/AP
Kviča Kvaratšelija je jedným z najväčších Spallettiho objavov. Foto – TASR/AP

Talentovaný Gruzínec Kviča Kvaracchelia po ruskej agresii na Ukrajine zmenil klub. V Neapole hrá výborne.

„KVARADONA!!!!“ napísal na Twitteri analytik Marco Messina zo CBS Sports. Referenciou na Diega Maradonu reagoval na skvelé výkony gruzínskeho krídelníka Kviču Kvaraccheliu, ktorý v Lobotkovom Neapole ukazuje, prečo patrí k najväčším talentom v Európe.

Po dvoch kolách v Serii A vedie Gruzínec tabuľku strelcov s troma gólmi, pridal aj jednu asistenciu. Nejde však len o to, koľko gólov dal, ale ako svojou kreatívnou hrou zabáva náročné neapolské publikum.

A zdá sa, že si rozumie aj so slovenským reprezentantom.

21-ročný krídelník od prvého zápasu dokazuje, že má nadštandardné technické zručnosti, výbornú prihrávku a sebavedomo strieľa oboma nohami. „Kvaracchelia je fenomén. Tento mladík je výnimočný. Viem, že je to len druhý zápas Neapola, ale všetko ovládol,” napísala na Twitteri talianska novinárka Mina Rzoukiová.

Neapol vyzerá po dvoch zápasoch ako tím, ktorý chce zabávať futbalom a strieľať veľa gólov – má ich deväť a skóroval aj slovenský záložník. Do sezóny pritom Neapol nevstupoval v ideálnej atmosfére.

Klub opustili dlhoročné opory, napríklad kapitán Lorenzo Insigne a stopér Kalidou Koulibaly, fanúšikovia očakávali výraznejšie posily a niektorí odborníci Lobotkov tím pred sezónou odpisovali. Ale aj vďaka Kvaraccheliovi je to iný Neapol.

21-ročný Gruzínec mohol hrať proti Slovanu Bratislava, keď slovenský majster nastúpil v 1. predkole Ligy majstrov proti FC Dinamo Batumi. Kvaracchelia však stihol 1. júla prestúpiť do Neapola za približne 10 – 12 miliónov eur. O pár dní neskôr privítal Slovan gruzínskeho majstra na Tehelnom poli.

Slovan vkladá v tejto sezóne vysoké očakávania do iného Gruzínca – 22-ročného Giorgiho Čakvetadzeho, ktorý prišiel na ročné hosťovanie z belgického tímu KAA Gent. Spolu s Kvaraccheliom patria k veľkým nádejam gruzínskeho futbalu s neľahkými a odlišnými cestami.

Kým Čakvetadzeho potenciál zastavili ťažké zranenia a v Slovane potrebuje reštartovať kariéru, Kvaracchelia musel po ruskej agresii na Ukrajine zmeniť klub.

V Rusku bol najväčšou hviezdou

Prezývku „Kvaradona“ dostal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Serie A

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie