Denník N

Analytik Smatana o platoch zdravotníkov: Bál som sa, že prídu s bombastickým návrhom (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Návrh na zvýšenie platov nie je zlý, hovorí analytik Martin Smatana. Do zdravotníctva však treba viac peňazí ako len na platy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Koncom týždňa ministerstvo zdravotníctva a financií predstavili, ako chcú zvyšovať platy sestrám, lekárom či záchranárom. Analytik Martin Smatana vysvetľuje, prečo návrh, ktorý vláda dala sestrám, považuje za dobrý.

Hovorí aj o tom:

  • prečo slovenské zdravotníctvo tak výrazne zaostáva za českým;
  • či sa bojí, že lekári reálne odídu z nemocníc;
  • ale aj o tom, čo hrozí ambulanciám, ak nedostanú viac peňazí.

Koncom týždňa minister financií a zdravotníctva predstavili, ako chcú zvýšiť platy sestier, lekárov a záchranárov. Od budúceho roka by si mali prilepšiť o niekoľko stoviek eur v hrubom, ale aj tak budú zarábať menej ako v Česku. Dokáže takýto návrh prilákať do nemocníc nových lekárov a sestry?

To záleží na mnohých okolnostiach. Kvalita ponuky sa líši u sestier, lekárov a záchranárov. Očakávané priemerné navýšenie u sestier je okolo 30 percent, u lekárov to bude okolo 16 percent. Či to dokáže zvýšiť počet zdravotníkov, závisí od toho, čo si od návrhu sľubujeme. Navýšenie, ktoré predstavili minister financií a zdravotníctva, dorovnáva relatívnu mzdu sestier na úroveň Česka. Znamená to, že keby sme na Slovensku aj v Česku mali rovnakú priemernú mzdu, napríklad tisíc eur, tak sestra v Česku a na Slovensku zarobí rovnako. V praxi to však tak nie je, lebo v Česku majú priemernú mzdu vyššiu o zhruba 20 percent. Aj keď je relatívna mzda rovnaká, v absolútnych číslach budú sestry v Česku stále zarábať viac.

Znamená to, že aj po zvýšení miezd bude mať priemerne nemocničná sestra v Česku stále o približne 350 eur viac. Dnes máme príklady, keď sestry skončia školu, ale nenastúpia do tejto profesie, radšej idú do supermarketu alebo inam. Pre ne môže byť zvýšenie miezd zaujímavé. Dnes ostáva v profesii 45 percent absolventiek. Percento tých, ktoré ostanú, sa zvýši, ale odchod do Česka bude pre ne stále atraktívnejší. A to nehovoríme o tom, že v Česku je sestier viac, majú menej nadčasov, nemocnice sú krajšie, viaceré procesy, napríklad vo vzdelávaní, sú ľahšie a rýchlejšie. Pre veľkú časť sestier to bude lákadlom.

Odliv do iných sektorov sa zvýšením miezd môže zmierniť, ale odchody do Česka sa nezastavia?

Podľa mňa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Platy

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie