Denník N

Rusi, domov

Tridsiateho decembra tohto roku uplynie sto rokov od založenia najväčšieho koncentračného tábora v dejinách ľudstva s názvom Zväz sovietskych socialistických republík.

Autor je spisovateľ

Keď sa vydáte na prechádzku hlbokými lesmi v Turzovskej doline nad Gelnicou, pri jednej z lesných cestičiek narazíte na skalu s nápisom: Rusi, domov. Tá výzva tam je, odkedy si pamätám. Neviem, či ju neznámy autor vytvoril tesne po sovietskej okupácii alebo až o niečo neskôr, v každom prípade prežila do dnešných dní. A v týchto dňoch nadobudla nový význam.

V deň 54. výročia prepadnutia našej vlasti vojskami Varšavskej zmluvy som okolo spomínaného nápisu prechádzal opäť. Myslel som na bezmocnosť vtedajšieho obyvateľstva krajiny, ktoré ostalo proti hlavniam tankov a samopalov osamotené.

Predstaviteľov štátu uniesli do Moskvy, armáda sa na odpor nepostavila, slobodný svet sa vo vtedajšej geopolitickej situácii na viac ako slovné protesty nezmohol.

Čechov a Slovákov moskovský režim na viac než dve desaťročia zlomil. Nápis Rusi, domov ukrytý hlboko v horách je toho symbolom. Akt osobnej vzbury neznámeho autora pretrval, lebo nebol verejnosti na očiach. Prečítať si ho mohli akurát tak náhodní hubári, prípadne divá zver.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie