Denník N

Čo ty tu? Správa z Prešova, v ktorom sa hľadajú domáci aj turisti

Foto N - Peter Lázár
Foto N – Peter Lázár

Ako sa tretie najväčšie mesto na Slovensku zatiaľ neúspešne snaží nájsť turistov a svoju značku.

Cyklotrasa Eurovelo, ktorá sa vinie Európou zo Škandinávie až do Grécka, má na trase aj Veľký Šariš pri Prešove. Turistov tam teraz na ošarpanej budove zdraví nové umelecké dielo. Takzvaný mural kladie existenciálnu otázku: „Co ty tu?“

Umelci Marek Cina a Juraj Gramantik použili klasický pozdrav dvoch Šarišanov, ktorí sa dlho nevideli. No táto krátka otázka vystihuje aj prístup Prešovčanov k turizmu v ich meste. Čo ty tu? Zablúdil si sem cestou z Košíc? Alebo ideš do Bardejova?

„Neviem o nikom na tejto planéte, kto by si povedal: Prešov je jazda, bez Prešova to neprežijem. Ľudia sa tu vyskytnú skôr náhodne,“ hovorí prešovský hudobník Martin Višňovský známy zo skupiny Chiki liki tu-a.

Hoci je Prešov tretie najväčšie slovenské mesto, v návštevnosti ho predbieha aj Horná Lehota či Senec a v rebríčku návštevnosti miest obsadil až 27. miesto. Rozprávali sme sa s Prešovčanmi o tom, za čím sa oplatí prísť do ich mesta. Prečo je centrum mesta večer prázdne? A prečo napriek tomu, že v Prešove je päť silných kultúrnych klubov a veľa talentovaných umelcov, nemá kultúra vo vedení mesta silnú podporu?

Mural klubu Wave vznikol počas sochárskeho sympózia Práci česť! Na fotke autori Juraj Gramantik a Marek Cina. Zdroj – V. Moško

Staré dobré jahodové časy

Prešov vlani predstavil novú kampaň – logo mesta upravil do tvaru podkovy so sloganom: „Ľuďmi podkuté mesto.“ Na niektorých stĺpoch verejného osvetlenia vlajú bannery s alternatívami sloganu, „umením“ či dokonca „prírodou podkuté mesto“. Je to odkaz na slávny žrebčinec, koňa mal odtiaľ vraj aj T. G. Masaryk.

Malé občianske združenie paralelne rozbehlo kampaň Jahodové mesto, ktorú miestni posmešne nazývajú aj „jahodová iniciatíva“. Stavia na tom, že po maďarsky sa Prešov volá Eperjes, v preklade mesto jahôd. Podľa legendy sa v lese pri Prešove stratil svojej družine kráľ Belo II. Slepý, ktorý potom prežil iba vďaka tomu, že jedol lesné jahody.

V skutočnosti dnes v Prešove nie sú žiadne kone a ani jahody.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Prešov

Slovensko

Teraz najčítanejšie