Denník N

Jaroslav Spišiak: Ak by som bol Matovič, odstúpim (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keď vznikla Radičovej vláda, stal sa Jaroslav Spišiak policajným prezidentom. Už raz zažil, aké to je, keď padne vláda a policajti nemôžu dokončiť svoju prácu. Jeho nástupcom bol dnes obvinený Tibor Gašpar.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako vám je, keď sledujete aktuálnu vládnu krízu, ktorá môže vyvrcholiť až predčasnými voľbami?

Nie je mi veľmi príjemne. Zažívam situáciu, ktorú som už niekoľkokrát zažil.

Keď nastúpila Radičovej vláda, tak vás v roku 2010 minister vnútra Daniel Lipšic vymenoval za policajného prezidenta, ale keďže vláda onedlho padla, museli ste odísť a policajným prezidentom sa stal Tibor Gašpar. Hnevalo vás, že demokratické strany neboli schopné vládnuť?

Je to už stará obohraná pesnička a z mojej praktickej skúsenosti je to už tretíkrát. Všetky demokratickejšie vlády, ak ich takto môžeme nazvať, hlásajú, že budú bojovať proti zločinu, chcú očistu spoločnosti, zlikvidujú organizovaný zločin, rozviažu ruky polícii. Zo začiatku to tak aj vyzerá, že ruky sú rozviazané, polícia začne aktívne pracovať, váži si to, teraz alebo nikdy a dosahuje nejaké výsledky. Ale vždy to dopadne tak, že niektorému z členov koalície rozviazané ruky zrazu až tak nechutia. Začnú spory, zisťujú, že to možno s tými rozviazanými rukami prehnali, a začnú debaty, vydierania, teda, aby som bol korektný, politické kompromisy. Začína to voľbou generálneho prokurátora, nie a nie zvoliť riadneho. Aj teraz došlo k nejakým problémom.

Za Radičovej vlády bol tým problémom Dobroslav Trnka.

Obrovským problémom. A aj terajšia koalícia sama hovorí, že posledná voľba generálneho prokurátora bola ich najväčšia chyba. Oni sami hovoria, že sa pomýlili. Potom ide aj o ďalšie štátne inštitúcie, ktoré majú polícii pomáhať zabezpečovať podklady, riešiť veci v súlade s policajnými zisteniami, napríklad Národný bezpečnostný úrad, Slovenská informačná služba, Najvyšší kontrolný úrad, Ústavný súd a podobne. Demokratické a protikorupčné vlády majú vždy problém s dosadzovaním schopných a čistých ľudí s rozviazanými rukami. Vždy sa to niekomu nepáči. Až nakoniec takýto problém vyústi do predčasných volieb, do pádu vlády a tak ďalej. Mám v sebe spomienku, keď ma ako policajného prezidenta pozvali na naživo prenášaný rozhovor do Slovenskej televízie. Mal som tam piatich oponentov a chceli, aby som prezentoval predstavu o reforme, o polícii, ako chceme pôsobiť. Boli tam silní oponenti, napríklad pán Žitný alebo rôzni ľudia z advokátskej loby. Priamy prenos sa nezačal, lebo sme čakali na hlasovanie v parlamente, či padne alebo nepadne vláda. Čakali sme a sedeli, keď zrazu pustili priamy vstup z parlamentu, že padla vláda. Vedel som, že reformám aj všetkému je koniec. Že budú predčasné voľby a teraz už ťažko motivovať policajtov, aby boli poctiví, svedomití, aby stáli na strane reforiem, pretože príde iná vládna garnitúra, všetkých poodvolávajú a je po reformách.

Zastavilo to aj vtedy rozbehnuté vyšetrovania?

Zastavilo to reformný proces, prevýchovu policajtov, systém hodnotenia, kariérny postup. Policajti už špekulovali, že príde iná vláda, s kým majú spolupracovať. Už nebol ten ťah, ktorý funguje, keď sa vie, že takto to bude dlhší čas.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Jaroslav Spišiak

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie