Denník N

Rusi tvrdia, že už vyšetrili vraždu Duginovej. V zahraničí ich verziu odmietajú

Vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta Darie Duginovej 21. augusta 2022 v Moskve. Foto - TASR/AP
Vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta Darie Duginovej 21. augusta 2022 v Moskve. Foto – TASR/AP

Ruská tajná služba tvrdí, že po menej ako 48 hodinách našla páchateľov atentátu na Dariu Duginovú. Jej auto podľa FSB odpálila na diaľku ukrajinská občianka. Prokremeľské médiá neskôr tvrdili, že patrí k pluku Azov, ktorý Moskva považuje za teroristickú organizáciu.

Azov zapojenie do atentátu odmieta, rovnako ako ukrajinské tajné služby.

Mnohí sú k správam z Ruska skeptickí. Niektorí komentátori po rýchlom vyšetrení atentátu pripomínajú, že vraždu opozičného politika Borisa Nemcova ruské orgány vyšetrujú už sedem rokov a atentát na novinárku Annu Politkovskú ešte dvakrát dlhšie. Vzhľadom na Putinovu minulosť sa objavili aj teórie, že Duginovú mohla zabiť samotná FSB.

Duginovej otec je jedným z najvýznamnejších prokremeľských ideológov posledných rokov a výrazne podporuje vojnu proti Ukrajine. Spočiatku sa zdalo, že terčom atentátu mal byť práve on.

K útoku sa medzitým prihlásili ruskí partizáni, ktorí vraj chcú zvrhnúť prezidenta Vladimira Putina a chystajú ďalšie útoky. Nie je však jasné, nakoľko ich slová možno brať vážne.

Na misiu mala ísť s dcérou

Auto dcéry Alexandra Dugina, ktorá sa vracala z propagandistického festivalu Tradícia, vybuchlo v sobotu večer. Ruská tajná služba už v pondelok poobede tvrdila, že pozná meno páchateľky. Z útoku obvinila ukrajinskú občianku Natáliu Vovkovú, ktorá prišla do Ruska koncom júla s 12-ročnou dcérou a bývala blízko Duginovej.

Ruská verzia vyvoláva niekoľko otáznikov. Viacerí napríklad upozorňujú, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie