Denník N

Bol pri zrode ruského fašizmu, potom prešiel k satanistom. Kto je Dugin a aký vplyv má na Putina?

Alexandr Dugin počas poslednej rozlúčky so svojou dcérou Dariou. Foto - TASR/AP
Alexandr Dugin počas poslednej rozlúčky so svojou dcérou Dariou. Foto – TASR/AP

Alexandr Dugin má občas blízko k oficiálnej línii Kremľa. Napriek tomu je skôr nevypočítateľným intelektuálnym excentrikom než oporným stĺpom režimu. V každom prípade ide o nečitateľného muža v neprehľadnej situácii.

Sivá eminencia Kremľa, Putinov hlavný ideológ, filozofický pokračovateľ Dostojevského a Ivana Iľjina, odporca Západu, hlboký znalec Heideggera, mystik, šašo, nový Rasputin, povrchný plagiátor, karierista, disident, geopolitický stratég, komunista, fašista, ruský imperiálny šovinista, vizionár…

Ani to ešte nie sú všetky charakteristiky, ktoré sa prisudzujú Alexandrovi Duginovi. S veľkou pravdepodobnosťou teraz prežil pokus o atentát, neušiel však tragédii – za obeť padla jeho dcéra.

Kto je Dugin, čo vymyslel, aký vplyv má? Je pre Putina taký dôležitý, ako niektorí tvrdia? A ak áno, nie je pre vládcu Ruska jeho existencia skôr problémom ako prínosom?

V tejto chvíli nie je jasné, kto sa v sobotu večer pokúsil pripraviť Dugina o život, ba dokonca ani to, či mal byť obeťou skutočne on. Nevieme, či teroristická skupina, ktorá sa k atentátu pohotovo prihlásila, naozaj existuje. Verzií udalosti sa vynorí viac a bude veľmi ťažké posúdiť, ktorá – a či vôbec niektorá – má blízko k realite. Túto otázku teda teraz nevyriešime. Napriek tomu je užitočné si pripomenúť, kto Alexandr Dugin vlastne je, kde na mocenskej šachovnici sa nachádza a aké ťahy tam zatiaľ vykonal.

Ťažko ho zaškatuľkujeme. V zásade možno povedať, že všetky vyššie uvedené nálepky naňho môžu sedieť, lenže práve to je problém: Je ich priveľa na to, aby nám poskytli čitateľný obrázok.

Heidegger na mikrofilme

Alexandr Gelievič Dugin má šesťdesiat rokov. Pochádza z rodiny stredne významného prominenta sovietskeho režimu, generála vojenskej rozviedky, čo znamená, že doma nemali núdzu ani o jedlo, ani o informácie.

Intelektuálne sa Dugin formoval v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie