Denník N

Slovenské medvede nie sú premnožené, zistila analýza vzoriek DNA. Za incidentmi treba hľadať niečo iné

Medvieďa. Foto – Jaroslav Slašťan
Medvieďa. Foto – Jaroslav Slašťan

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Poľovníci a ochranári sa dlho nevedeli zhodnúť na tom, koľko medveďov u nás vlastne žije.
  • Poľovníci, lesníci aj niektorí politici žiadali, aby sa uvoľnili pravidlá na ich odstrel.
  • Odpovede mala dať nezávislá štúdia zahraničného tímu vedcov. 
  • Výskumníci z pražskej Univerzity Karlovej v pondelok zverejnili prvé výsledky, podľa ktorých je populácia medveďov dlhé roky stabilná a reguluje sa sama.

Emotívnu debatu o tom, či by na Slovensku mal byť povolený odstrel väčšieho počtu medveďov, upokojujú najnovšie zistenia českých vedcov. Slovenské orgány ochrany prírody si u nich objednali spočítanie populácie medveďa hnedého pomocou vedecky uznávanej metódy, pri ktorej sa používajú vzorky DNA.

Teraz zverejnili prvé zistenia. Kľúčové sú dva závery:

Prvý – populácia medveďa hnedého je posledných sedem rokov viac-menej rovnaká. Na Slovensku žije stále okolo tisíc jedincov.

Druhý – hovoriť o premnožení medveďov je problematické. Všetko nasvedčuje tomu, že príroda si vie populáciu regulovať sama a nepotrebuje „pomoc“ poľovníkov.

Prečo je to dôležité? Tento rok sa odohralo už osem útokov medveďa na človeka. V porovnaní s minulosťou nejde zatiaľ o rekordné čísla. Rovnaký počet útokov sa odohral v rokoch 2021 a 2014. Kalendárny rok sa však ešte neskončil.

No výrazný mediálny záujem spôsobil, že časť verejnosti sa začala cítiť medveďmi ohrozená a dožadovala sa uvoľnenia ich odstrelu. Na ich volanie zareagovali aj niektorí politici, najmä predseda parlamentu a koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

On a ďalší politici prebrali rétoriku poľovníkov, že medvedia zver sa za uplynulé roky výrazne premnožila. Vychádzali pritom z odhadov samotných poľovníkov. Tí napočítali v prírode až tritisíc medveďov.

Vedecky presnejšia analýza ukazuje, že sa veľmi prerátali. Vďaka najnovším dátam sa debata môže sústrediť na iné faktory, ktoré môžu spôsobovať incidenty s medveďmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie