Denník N

Prieskum: polovica voličov SaS nechce jej odchod z vlády, podobne to vidia aj podporovatelia OĽaNO

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako polovica voličov SaS si myslí, že strana Richarda Sulíka by nemala opustiť vládu Eduarda Hegera. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane. Podľa sondáže sa 52 percent voličov SaS vyslovilo za to, že táto strana by „určite nemala odísť z vlády“, a len 44 percent z nich odpovedalo, že by SaS mala určite z vlády odísť.

Zvyšné štyri percentá nechceli alebo nevedeli odpovedať na otázku, ktorá znela: „Ak sa vo vládnej koalícii nič nezmení, mala či nemala by strana SaS odísť zo súčasnej vlády – vládnej koalície?“

SaS je rozhodnutá, že všetci jej ministri na konci augusta podajú demisiu, pokiaľ z vlády neodíde minister financií a predseda OĽaNO Igor Matovič. OĽaNO ultimátum odmietlo a jeho predsedníctvo odhlasovalo, že Matovič určite neodstúpi. Na stanovisku oboch strán nič nezmenilo ani sobotňajšie stretnutie lídrov koalície. Ďalšie rokovanie má byť v piatok, vzhľadom na jasné postoje strán sa neočakáva, že bude úspešné.

„Rozhodneme sa podľa najlepšieho vedomia a svedomia,“ reagoval na výsledky prieskumu Richard Sulík, ktorý v sobotu povedal, že je ochotný odísť z funkcie, ak by to urobil aj Matovič.

Agentúra AKO pre TV Joj robila prieskum aj v júni tohto roka, teda ešte pred tým, ako SaS uložila Matovičovi ultimátum. Otázka sa vtedy týkala názoru ľudí na koniec súčasnej vlády. Jej koniec si určite želalo len šesť percent priaznivcov SaS a ďalších 18 percent si asi neželalo jej koniec. Hoci sa odpovede nedajú pre rozdielnosť otázok priamo porovnávať, naznačujú, že počet ľudí podporujúcich odchod SaS z vlády sa medzi jej voličmi mohol za dva mesiace zvýšiť.

Odchod SaS nechcú ani voliči OĽaNO

Postoj voličov SaS k jej odchodu z vlády je podobný ako pri Matovičovom hnutí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Prieskumy preferencií

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie