Denník N

Michal Kaliňák: Matovič má podiel na tom, že veľa šikovných starostov nebude kandidovať

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dlhoročný hovorca a riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska ohlásil kandidatúru na prešovského župana. V komunálnych voľbách tak bude vyzývateľom doterajšieho župana Milana Majerského (KDH). Na post župana kandiduje aj Filip Kuffa (Život) a Michal Biganič (nezávislý).

Kaliňák prijal podporu strán Smer, Hlas, SNS aj Aliancia a očakáva, že podporu mu vyjadria aj ďalšie strany. Kaliňák je Rusín a hovorí aktívne ukrajinsky, ale nemá problém prijať podporu Smeru, ktorého líder Robert Fico je na čiernom zozname Ukrajiny.

V rozhovore sa dočítate:

  • či je príbuzný Roberta Kaliňáka,
  • či súhlasí s vojenskou pomocou Ukrajine,
  • čo sa o politike naučil od Dušana Čaploviča a Jozefa Migaša,
  • prečo chce stavať nájomné byty v Prešovskom kraji.

Pochádzate z Medzilaboriec. Čo je na tom meste zaujímavé okrem Múzea Andyho Warhola?

Pre mňa je mesto zaujímavé tým, že som tam vyrástol a naučil sa čítať, písať. Človek môže mať iba jeden domov, a to tam, kde sa narodil. Nemôžem na to mesto povedať nič zlé povedať, to mi srdce nedovolí.

A čím by malo byť zaujímavé pre ľudí, ktorí sa tam nenarodili?

Medzilaborce sú príkladom mesta, ktoré má investičný potenciál. Cestovný ruch v kraji by som chcel postaviť na spolupráci s prihraničím. Medzilaborce sú kúsok od poľského mesta Sanok. Ten má ďaleko do Varšavy a Medzilaborce zas majú ďaleko do Bratislavy. Sú odkázaní na spoluprácu. Je frustrujúce, že Poliaci už teraz vedia, kam pôjdu ich eurofondy a aký zmysel majú teritoriálne investície. To sú veci, o ktorých my ani nechyrujeme.

No Medzilaborce sú zaujímavé aj tým, že je to okres, v ktorom je jedno mesto a 22 dedín. Prečo nemôžu robiť jedno verejné obstarávanie na energie pre 23 samospráv? Nech si mesto urobí jednu vlastnú firmu, ktorá bude spravovať verejné osvetlenie na 2300 stĺpoch v celom okrese. Je tam niekoľko dedín, ktoré tvoria potravinovú púšť, nemajú žiadnu predajňu. Prečo nezainvestovať do pojazdnej predajne potravín?

Ešte sa na chvíľu pristavím pri vašom mene – ste príbuzný Roberta Kaliňáka?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komunálne a župné voľby 2022

Prešov

Rozhovory

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie