Denník N

Šéfredaktor Tabery: Pre Matoviča je odchod posledná šanca, ako si predĺžiť kariéru (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Menšinovú vládu si za tejto situácie neviem predstaviť. Bude to agónia a budú musieť prísť predčasné voľby, hovorí šéfredaktor českého Respektu Erik Tabery.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Šéfredaktor Respektu sleduje a komentuje dianie v českej aj slovenskej politike. Erik Tabery v rozhovore vysvetľuje:

  • prečo sa mu vidí vládna kríza na Slovensku až nepochopiteľná a čo považuje za jej jednoduché riešenie,
  • koho z českej politiky by najskôr prirovnal k Igorovi Matovičovi,
  • aké náročné by mohlo byť teraz vládnuť menšinovej vláde a ako fungovali menšinové vlády v Česku,
  • prečo sú zväčša novinári terčom útokov od politikov a ako tomu pomohol Donald Trump.

Čo ste si pomysleli, keď ste videli, že vo Fínsku je škandál z toho, že fínska premiérka tancovala na súkromnom večierku?

Hovoril som si, že takéto problémy by sme potrebovali a že je to úplne iná politická kultúra. Navyše tam jej to vyčíta len veľmi úzky segment radikálnej opozície. Zdalo sa mi to ako pozitívna správa, že politici sa vedia zabaviť a sú rovnakí ako my. Aj na tomto je však vidieť, ako rozdielne sú vnímaní a hodnotení muži a ženy. Faktor, že fínska premiérka je žena a že sa zabáva a tancuje, je významný. Stále sa s tým nejako nedokážeme vyrovnať. Keď som sa pozeral na nejaké reakcie vo Fínsku, zaujímavá bola debata o tom, ako sa to video dostalo von. Niektorí odborníci hovorili, že to vyniesol niekto z jej priateľov, čo by ukazovalo, že v tomto nemá dobrý úsudok, alebo že niekto „hackol“ telefón niekomu z účastníkov. Vo všeobecnosti je to zaujímavé v tom, na čo všetko by si politici mali dávať pozor a čo všetko môže uniknúť z ich telefónov.

U nás verejnosť počuje tajné nahrávky o korupcii na najvyšších miestach a s nikým to takmer nepohne. Prečo je medzi nami taký veľký rozdiel? 

V tradícii politickej kultúry, v tom, čo sa ešte znesie a čo nie. Asi pred desiatimi rokmi som bol vo Švédsku a písal som o tom, že čím to je, že táto krajina má takú nízku korupciu. Mal som problém vôbec nájsť s nimi spoločnú reč v tom, že kde je problém. Viacero vecí im prišlo takých absurdných, že sa ani nemôžu stať, a nerozumeli, prečo by vôbec o tom mali diskutovať. Napríklad som sa pýtal, či majú nejako v zákone ošetrené, že sa človek, ktorý ako verejný činiteľ rozhoduje o nejakej zákazke, nemôže neskôr v tej firme zamestnať, keďže v Česku to bol problém. Oni sa opýtali: Prečo by to robil? Ja som hovoril, že by sa to mohlo stať. A oni: Ale tým by si zničil povesť. A ja: Áno, zničil, ale možno by na tom zarobil peniaze. A oni: Ale prečo by to robil? Bolo jednoducho vidieť planetárny mentálny rozdiel v tom, čo je možné.

Ako vyzerá slovenská vládna kríza z vášho pohľadu?

Je tak trochu nepochopiteľná, pretože pri pohľade zvonku má veľmi jednoduché riešenie, že jeden človek odíde a je po probléme. Ale zároveň to poznáme, pretože slovenská a česká politická kultúra sú si v niektorých aspektoch podobné. Aj my sme niektoré veci v minulosti zažívali, napríklad predstavu, že nie je možné, aby jeden politik odišiel, lebo by to bol koniec sveta. Okolo takéhoto politika sa vytvára klaster vierozvestcov a je to až na hranici nejakej cirkvi alebo sekty. Ukazuje sa, že v prípade takýchto strán nejde o klasické strany s predsedami, ale že sú to predsedovia, okolo ktorých vznikajú jednotlivé strany. A to je nebezpečné, pretože potom si jednotliví aktéri myslia, že keď ten politik odíde, tak s ním končia tiež.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie