Denník N

Vývoj bojov (181. deň): Vysvedčenie po polroku ruskej vojny – v zahraničí sa dramaticky prepadol záujem o Putinove zbrane

Zničený ruský tank. Foto - Ukrajinské ministerstvo obrany
Zničený ruský tank. Foto – Ukrajinské ministerstvo obrany
  • Ako sa vyvíja vojna podľa zahraničných zákazníkov Ruska.
  • Deň nezávislosti – vojna ako zvyčajne.
  • Slovensko dostane nemecké Leopardy, Ukrajina slovenské BVP. Je to dobrá výmena?
  • Mapa dňa – pol roka bojov, bombardovania a náletov v časozbernej mape.
  • Videá dňa – muzeálne kusy idú do boja – ruské aj ukrajinské; ukrajinské špeciálne sily a ich bugina ako stíhač tankov; Rusi sa mstia za Duginovú.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 23. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ako sa vyvíja vojna podľa zahraničných zákazníkov Ruska. Dnes uplynulo pol roka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rusom sa počas nej nepodarilo dosiahnuť nič z ich cieľov – nezvrhli ukrajinskú vládu a nepodmanili si Ukrajinu, z ktorej chceli mať bábkový štát pod svojou kontrolou.

Neuspel ani ruský plán B, ktorým bolo získať aspoň Donbas, keď už na viac nemajú. Ruská armáda síce od júla okupuje celú Luhanskú oblasť, ale odvtedy postupuje len krokom a zvyšok Donbasu od Donecka na západ ďalej kontroluje ukrajinská armáda.

Rusko okrem toho čelí tvrdým sankciám, ktorých dôsledky sú masívne, ale zatiaľ sa mu darí oficiálne ich skrývať kreatívnym účtovníctvom. Otriaslo sa aj postavenie Ruska vo svete. Niežeby mu nezostali spojenci, ale Venezuela, Eritrea, Severná Kórea a podobne nepatria medzi svetové mocnosti. Tie sú – s výnimkou Číny – jasne na strane Ukrajiny. Aj ona má vážne problémy, ale predsa len sa jej v porovnaní s očakávaním darí nadmieru dobre.

Toto všetko je všeobecne známe, ale existuje úplne čerstvý údaj, ktorý je nezávislý od vojnovej propagandy z oboch strán. Sú ním peňaženky tradičných zákazníkov ruského zbrojárskeho priemyslu, ktorý sa predchádzajúci týždeň snažil predať na konferencii/veľtrhu Armija-2022 (o niektorých čerstvo ponúkaných zbraniach sme písali tu). Nepodarilo sa mu to, peňaženky zostali zatvorené. A to až v takej miere, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie