Denník N

Osy a sršne sú na vrchole, hasiči hniezdo zlikvidujú len v istých prípadoch

Foto - TASR/František Iván
Foto – TASR/František Iván

Bodnutie osou alebo sršňom môže spôsobiť zdravotné komplikácie aj keď naň nie ste alergický.

Bodavého hmyzu je momentálne na Slovensku pravdepodobne viac ako v ktoromkoľvek inom ročnom období. Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied však upozorňuje, že to neznamená, že osy a sršne sú premnožené.

„Osy a sršne žijú v spoločenstvách, sú to veľké rodiny podobne ako včelstvá, ktoré zakladá kráľovná. Počas sezóny sa rodina postupne rozrastá a teraz, koncom leta, obyčajne dosahuje vrchol početnosti,“ vysvetľuje zoológ Semelbauer.

„Opakuje sa to každý rok a každý rok sa nás novinári pýtajú, či sú osy premnožené. Takže nie, nárast počtu ôs je prirodzenou súčasťou ich generačného cyklu.“

Spoločnosť Rýchla rota Bratislava, ktorá sa špecializuje na dezinsekciu, deratizáciu a dezinfekciu, však registruje medziročný nárast. „Tento rok vnímame omnoho väčší výskyt ôs aj sršňov v porovnaní s predošlými rokmi. Od mája máme skoro každý jeden deň zásah,“ hovorí firma.

Osa útočná (Vespula germanica). Foto – Wikimedia Commons/JJ Harrison

Čo robiť, keď nájdem osie alebo sršnie hniezdo?

Pre ľudí je stresujúcim momentom, ak narazia na osie alebo sršnie hniezdo. Veľkosť sršňa sa pohybuje medzi 2,5 až piatimi centimetrami, jeho robustnosť v prípade, že ich je viac, vzbudzuje u ľudí o to väčšie obavy, že ich môže poštípať. Ak je hniezdo na súkromnom pozemku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie