Denník N

„Little Ukraine“ v Gabčíkove. Ako sa žije v humanitnom centre, kde je takmer tisíc ukrajinských utečencov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V budove, ktorá slúžila aj ako štátna karanténa počas pandémie, zriadilo ministerstvo vnútra humanitné centrum pre odídencov z Ukrajiny. Útočisko tu našlo aj takmer celé divadlo z Charkiva.

Keď sa blížime k budove humanitného centra v Gabčíkove, zvonka tak trochu pripomína internáty v bratislavskej Mlynskej doline. Až na oveľa menší ruch a žiadne bufety. Oznamy na spustnutých výkladoch baru a sauny na prízemí hlásia, že sú mimo prevádzky.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vnútri pri recepcii to však hučí ako v úli. Po chvíli chápeme prečo – skupina detí sa práve chystá na výlet.

Na to, že tu žije bezmála tisíc ľudí, by ste možno očakávali väčší chaos.

Na chodbách postávajú pracovníčky neziskových organizácií v tričkách s logami, podľa ktorých si ich ľahko zaradíte: Mareena, IOM, Slovenská humanitná rada, Fire Medical, Liga za duševné zdravie…

Keď prichádzame do priestorov občianskeho združenia Mareena, malý ryšavý pes sa práve snaží uloviť mačku, ktorá sa pred ním skrýva v detskom kútiku. „Aj to sú utečenci,“ predstavuje nám zvieratá Klára Tihláriková, terénna team leaderka združenia v Gabčíkove.

Pýtame sa, či je tu vždy všetko také pokojné a organizované. „Aj kolegovia zo zahraničných organizácií, ktorí pomáhajú utečencom, sú vždy prekvapení tým, čo vidia. Vo veľkých humanitných centrách sú zvyknutí vidieť, ako ľudia spia aj na chodbách. Tu nič také nie je,“ potvrdzuje náš prvý dojem.

V gabčíkovskom centre nie sú ubytovaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie