Denník N

Putinovu strategickú chybu oslavovali Ukrajinci s jeho tankmi. Opatrne a so sirénami (reportáž z Kyjiva)

Kyjiv počas vojny. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kyjiv počas vojny. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na kyjivskom bulvári sa po polroku vojny predsa len objavili ruské tanky. Ale úplne inak, ako si predstavovali v Kremli.

„Je to skutočne pôsobivé. Putin si predstavoval, že ruské tanky sa budú promenádovať na Chreščatyku, no nie takým spôsobom,“ hovorí ukrajinský profesor politológie Olexij Haran.

Ruské tanky na Majdane

Aj on sa vybral na hlavný kyjivský bulvár, ktorý ústí na slávnom Námestí nezávislostí. To všetci Ukrajinci poznajú jednoducho ako Majdan. Na 31. výročie nezávislosti demokratickej Ukrajiny sa z neho stala výkladná skriňa vojenských trofejí z nevyprovokovanej vojny, ktorú proti nej vedie už šesť mesiacov Rusko.

Nachádzajú sa v nej rôzne raketové systémy, obrnené transportéry aj tanky T-72.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Okolo ukoristenej ruskej vojenskej techniky sa fotili rodiny s deťmi aj dôchodcovia, ktorí sa počas horúceho letného dňa vybrali do centra hlavného mesta. Miestami slávnostnú, ale na Kyjiv stále netradične tichú atmosféru prerušila siréna, ktorú väčšina ignorovala a prechádzala sa ďalej.

Napriek tomu, že Američania vyzvali svojich občanov, aby pre bezpečnosť radšej opustili Ukrajinu, a že pred niečím brutálnym zo strany ruskej armády varoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, davy mladých aj starých ľudí to neodradilo.

Oslavy sa pre obavy z ruského ostreľovania alebo provokácií zrušili a zakázali sa akékoľvek masové zhromaždenia. V niektorých mestách, akým je napríklad Charkiv, sa zaviedol viacdňový zákaz vychádzania.

Masi bez jedného oka

Odkedy sa ruská armáda neúspešne pokúsila preniknúť do hlavného mesta a v jeho okolí za sebou nechala podozrenia na vojnové zločiny, Kyjiv sa výrazne zmenil. Z mesta duchov, kde sa ľudia schovávali v podzemných krytoch alebo hlbokom metre, sa znovu stala živá metropola.

Kaviarničky sa otvorili, parky sú znova plné ľudí. Bilbordy, ktoré posielali ruských vojakov niekam, nahradili obyčajné reklamy. Ešte nedávno zbombardované čerpacie stanice opravili a dokonca sa v nich opäť objavil benzín.

Medzi tými, ktorí sa však na Majdan nevybrali, bol Masi Nayyem.

Mladý Ukrajinec, ktorý počas bojov s ruskými vojakmi prišiel o pravé oko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie