Denník N

Osem hodín bez cikania a tie lietajúce fľaše si nevšímajte

Autorka je podpredsedníčka a kancelárka hnutia Progresívne Slovensko

Vyspelosť spoločnosti môžeme posúdiť aj podľa toho, ako sa správa k svojim najzraniteľnejším členom. Keď podobné zrkadlo nastavíme Slovensku, ukáže nám veľmi smutný pohľad. Ilustruje to aj príbeh úspešnej umelkyne Zorky Lednárovej, ktorú právne zastupujem.

Keď pred pár dňami uverejnila Zorka Lednárová príbeh svojej strastiplnej cesty vlakom, vo verejnosti to zarezonovalo. Zorka je úspešná umelkyňa, ktorá Slovensko reprezentuje po celom svete. Zároveň je zdravotne znevýhodnená osoba, ktorá niekoľkokrát prekonala stav klinickej smrti. Pohybuje sa len na invalidnom vozíku, potrebuje aj prístup k svojmu kyslíkovému prístroju.

Žije v Nemecku, k Slovensku sa však živo hlási. Pravidelné cesty tam a späť sa pre ňu stali nočnou morou. Na slovenských vlakových staniciach, v našich, českých aj maďarských vlakových súpravách zažíva ponižujúce situácie. Tak ako naposledy, keď železnice „prerobili“ kupé pre invalidov na preplnený minibar. Na Zorku tak celú cestu padali fľaše a plechovky piva.

Inokedy ju zas vo vlaku zvyknú naložiť do batožinového vozňa medzi bicykle. Pravidlom sú nefunkčné bezbariérové toalety, v dôsledku čoho sa celodenná cesta stáva neznesiteľnou a musí voliť komplikované prestupy. Smutným folklórom sú aj chýbajúce či zamknuté bezbariérové záchody na staniciach alebo nefungujúce výťahy na nástupištia.

Zorka navyše často do poslednej chvíle netuší, či vôbec odcestuje. Lístky na vlak si kupuje s týždňovým predstihom, ako vozičkárka musí železniciam vopred hlásiť, na ktorej stanici nastúpi a vystúpi. Na rozdiel od väčšiny ľudí si nemôže kúpiť lístok tesne pred cestou na stanici. Je to preto, že na Slovensku nie sú automaticky prístupné plošiny na nástup do vlaku a na jej jazdu sa „musia pripraviť“. To sa však zvykne natiahnuť na dlhé dni. Potvrdenie o tom, či jej vôbec umožnia nastúpiť, dostala Zorka naposledy až večer pred cestou. Zmysluplne si plánovať program je tak pre ňu takmer nemožné.

Neúcta k ľudským právam a inštitúciám

Keď som sa o Zorkinej ceste dozvedela, okamžite som sa jej ozvala a ponúkla jej právne zastupovanie. Spoločne sme podali podnet komisárke pre osoby so zdravotným znevýhodnením Zuzane Stavrovskej. Pri ďalšej ceste sme spoločne s komisárkou Stavrovskou prišli Zorku osobne podporiť aj na bratislavskú hlavnú stanicu. V súvislosti s nápravou som sa skontaktovala s odborníkmi zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva aj z Kancelárie verejnej ochrankyne práv.

Tu však narážame na ďalší problém – okrem neúcty k najslabším vládne na Slovensku aj neúcta k inštitúciám. Komisárka Stavrovská na podobné situácie upozorňuje dlhodobo, jej hlas je však prehliadaný a potrebné investície zo strany štátu neprichádzajú. Cestovaniu zdravotne znevýhodnených osôb sa venovala aj ombudsmanka Mária Patakyová, jej úrad pripravil komplexnú správu vrátane konkrétnych odporúčaných opatrení. Dôsledná zmena neprišla.

Ombudsmanke Patakyovej navyše uplynul mandát a koalícia jej voľný post už od marca nevie obsadiť. Najnovšie sa podľa predsedu parlamentu Kollára dohodli, že nástupkyňu profesorky Patakyovej budú voliť až v októbri. To znamená sedem mesiacov hromadenia podnetov od ľudí, ktorí sa nevedia dovolať svojich práv. Aktuálne je tých podnetov už vyše 380. To je 380 ľudí, ktorí čakajú na pomoc. Každý deň pribúdajú ďalší a koaliční politici miesto nápravy premárnili celé leto svojimi vzájomnými hádkami.

Potrebujeme zmenu myslenia

Odkedy som prebrala zastupovanie Zorky Lednárovej, kontaktovali ma desiatky ďalších ľudí. Zdravotne znevýhodnení na vozíku, seniori a seniorky, rodičia s deťmi v kočíkoch. Dôstojné bezbariérové cestovanie je na Slovensku stále utópiou. Nestačí pomôcť Zorke, v realite ide o desaťtisíce ľudí, ktorým je odopieraná dôstojná, lacná a ekologická alternatíva cestovania.

Ako to už býva, ani tu nejde o raketovú vedu. Už v susednom Rakúsku je situácia dramaticky lepšia. A nejde len o dostupné zdroje, zlepšenie sa dá dosiahnuť aj u nás. Potrebujeme však zmenu myslenia. Od hľadania výhovoriek k nachádzaniu riešení. A od politických biznisov k zvyšovaniu kvality života ľudí na Slovensku – aj tých najviac zraniteľných.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie