Denník N

V Jemene vtrhli do paláca prezidenta, krajine hrozí prevrat

Pri nedávnom útoku na policajnú školu v Saná samovražedný atentátnik zabil najmenej 30 ľudí, najmä študentov. FOTO - TASR
Pri nedávnom útoku na policajnú školu v Saná samovražedný atentátnik zabil najmenej 30 ľudí, najmä študentov. FOTO – TASR

Jeden z armádnych generálov označil obsadenie paláca za puč.

Šiitski povstalci v utorok popoludní v jemenskom hlavnom meste Saná po krátkom strete s ochrankou obsadili sídlo hlavy štátu.

Prezident sa však nachádza v dome, ktorý v inej časti mesta rebeli ostreľovali z mínometov.

Predstavitelia povstalcov citovaní agentúrou Reuters však tvrdia, že nechcú na prezidenta alebo jeho rezidenciu zaútočiť a v paláci vraj „strážia zbrane“.

Jeden z armádnych generálov však označil obsadenie paláca za puč.

Stav prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího, ktorý je spojencom USA, nebolo podľa agentúry AFP možné zistiť. Jeden z vojenských činiteľov agentúre AP povedal, že prezident vyviazol nezranený.

Hlásia aj obete

Súčasná situácia je len pokračovaním krízy, ktorá trvá už mesiace. Zintenzívnila sa po tom, čo rebeli začali priamo útočiť na predstaviteľov vlády. V sobotu uniesli blízkeho spolupracovníka prezidenta, v pondelok strieľali na konvoj predsedu vlády. Z hlavného mesta hlásili niekoľko mŕtvych.

Rebeli sú šiiti z klanu Houti. Tvoria asi tridsať percent populácie a požadujú, aby sa Jemen premenil na federáciu. To by im umožnilo mať výraznejší vplyv v regiónoch, kde majú väčšinu. Klan Houti žije hlavne na severe krajiny.

Vláda prezidenta Rabbú Mansúra Hadího súhlasila s ústavou, ktorá by Jemen definovala ako federáciu a navrhuje rozdelenie krajiny na šesť štátov, čo sa ale nepáči rebelom. Tí od septembra obsadili časti hlavného mesta a nateraz ho nemienia opustiť.

Po arabskej jari prišlo zhoršenie

Spor o federáciu je len jedným z mnohých, ktoré ohrozujú stabilitu Jemenu. Rebeli a vláda neboli schopní dohodnúť sa ani na vytvorení vlády národnej jednoty, reforme inštitúcií či armády.

Situácia sa zhoršuje od roku 2011, keď ľudové povstanie inšpirované Arabskou jarou zvrhlo dlhoročného prezidenta Alího Abduláha Salího.

Porevolučný chaos len posilňuje teroristické organizácie. Jemenská odnož al-Káidy sa nedávno prihlásila k útoku na francúzsky satiristický časopis Charlie Hebdo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie