Denník N

Z dozorkyne mal sexuálnu otrokyňu. Ako palestínsky väzeň ovládol izraelskú väznicu

Jedna zo strážnych veží vúäznice Gilboa. Foto - Wikipedia
Jedna zo strážnych veží vúäznice Gilboa. Foto – Wikipedia

Takmer pred rokom v predvečer židovského Nového roka sa z izraelskej väznice Gilboa, čo je väzenie s maximálnym stupňom ostražitosti, podarilo uniknúť šiestim väzňom, členom palestínskych teroristických organizácií. Na útek využili 22-metrový tunel, ktorý si vykopali pod kúpeľnou.

Neskôr sa ukázalo, že tunel si chystali takmer rok, čo, samozrejme, vyvolalo otázky, ako je možné, že si to nevšimol nik z dozorcov, a prečo sa informácia o tom, že sa niečo také chystá, nedostala k spravodajským službám.

Väznice ako Gilboa, kde držia takzvaných bezpečnostných väzňov, teda ľudí, ktorí spáchali alebo sa podieľali (organizácia, príprava) na teroristických útokoch proti Izraelčanom, sú spravodajskými službami monitorované. Hlavne vyššie postavení uväznení členovia teroristických skupín sa totiž pokúšajú aktivovať svoje kontakty a rozhodovať o veciach aj z väzenia.

Väzňov po niekoľkých dňoch masívneho hľadania napokon našli, odsúdili a k už vysokým trestom im pridali ďalšie roky. Verejnosť sa však pýtala, ako je možné, že k takémuto incidentu došlo. Zriadila sa vyšetrovacia komisia, ktorá sa pozrela na celkové pomery vo väznici, dodržiavanie pravidiel, preverovala, či väzni nemali pomoc zvnútra a podobne.

Narazila pritom na niečo, čo pripomína tie najdrsnejšie filmy z väzenského prostredia. Niečo, čo je také perfídne, že to otriasa dôverou verejnosti voči tým, čo by Izrael mali chrániť pred terorizmom a teroristami.

Pán väzenia

O čo ide? Izraelské médiá sa v posledných dňoch okrem blížiacich sa volieb a rastu cien venovali hlavne šialenému príbehu bývalej izraelskej vojačky, ktorá vystupuje pod pseudonymom Hila a ktorej identita je prísne strážená.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie