Denník N

Jankovskej obhajca Erdös: Verím, že toto nie je politický proces

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Po pätnástich mesiacoch od prepustenia z väzby mohla verejnosť vidieť bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti, nominantku Smeru Moniku Jankovskú. V pozícii obžalovanej prišla minulý týždeň na Okresný súd v Trnave, ktorý mal začať pojednávať kauzu Fatima.

Na vysvetlenie: Jankovská v tomto prípade nie je obžalovaná z toho, že ešte ako trenčianska sudkyňa zobrala úplatok zhruba 100-tisíc eur, aby rozhodla v prospech mafie. Obžalovaná je z vydierania svedka Michala Vidu, ktorý o tejto korupcii hovoril. Jankovská so svojím svatom Petrom Vaskom na neho mali v roku 2018 „tlačiť“, aby túto verziu svojho svedectva zmenil. Obžalovaný je aj vtedajší šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, ktorý mal túto zmenu výpovede zariadiť na polícii.

Jankovská na súd prišla v sprievode svojho advokáta Petra Erdösa. Niekoľko metrov pred súdom sa bývalá politička zrútila. Plakala, triasla sa. Pojednávanie na súde sa potom ani nezačalo, pretože si neprebrala poštu a nepodarilo sa jej doručiť obžalobu s predvolaním na súd. Stalo sa tak až krátko pred začiatkom súdu. Na čo potom na súd vôbec chodila? Bolo to divadlo, čo verejnosť videla? Nielen na to sme sa pýtali Petra Erdösa, ktorý hovorí aj o tom:

  • či je bežnou súčasťou života Moniky Jankovskej to, čo verejnosť videla minulý týždeň;
  • či sa bude Jankovská zúčastňovať osobne na pojednávaniach;
  • ako je možné, že jej nedoručili obžalobu a predvolanie na súd;
  • ako jej má teraz verejnosť veriť, keď klamala o svojich kontaktoch s Kočnerom.

Vrátim sa k tomu, čo sa udialo minulý týždeň na Okresnom súde v Trnave, kde sa malo začať pojednávanie v kauze Fatima. Vedeli ste, že vaša klientka Monika Jankovská nebude súhlasiť so skrátením lehoty na doručenie obžaloby? 

Pýtate sa na skutočnosti, ktoré tvoria základné advokátske tajomstvo. Poviem však, že sudca ma v čase, keď vedel, že moja klientka prevzala zásielku a môže nastať situácia, že nebude súhlasiť so skrátením lehoty, požiadal, aby som zabezpečil jej účasť na pojednávaní.

Bola to teda požiadavka sudcu, aby prišla? 

Sú určité povinnosti, ktoré prináležia každému, kto je predvolaný na hlavné pojednávanie. Z toho dôvodu som o tom klientku poučil, a to bez ohľadu na to, v akom je zdravotnom stave. Okrem toho ma sudca požiadal, aby som zabezpečil jej účasť.

Aj to zdôvodnil? Jemu, ale aj vám, ako aj vašej klientke ako bývalej sudkyni muselo byť predsa zrejmé, že sa hlavné pojednávanie nebude konať. 

Sudca je dostatočne odborne erudovaný. Určite mohol počítať s alternatívou, že klientka nebude súhlasiť so skrátením lehoty. Napriek tomu, že vznikla chyba s doručením obžaloby, sudca ma požiadal, aby som zabezpečil jej účasť na hlavnom pojednávaní.

Radila sa s vami, či ísť? 

Určite sme sa o tom radili a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie