Denník N

Šéf inšpekcie životného prostredia: Pri ponuke stať sa agentom som neváhal (+video)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ešte donedávna meno šéfa slovenskej inšpekcie životného prostredia Jána Jenča nebolo veľmi známe. Po policajnej akcii Vybavovač, v rámci ktorej bol obvinený z korupcie advokát Marián Bošanský zo známej bratislavskej advokátskej kancelárie USGB – Urban Steinecker Gešperec Bošanský, sa to zmenilo. Verejnosť sa dozvedela, že Ján Jenčo vystupoval v tomto prípade ako agent. V tejto pozícii bol niekoľko mesiacov.

Čo bolo počas nich najťažšie? „Osobne som veľmi ťažko prežíval, že som musel klamať o tom, kam idem, s kým sa stretávam a prečo si niečo žiadam,“ prezradil v rozhovore, v ktorom sa dočítate:

  • prečo sa rozhodol stať policajným agentom;
  • ako vôbec zistil, že sa ho snažia podplatiť;
  • či by rovnako postupovali aj iní jeho kolegovia;
  • aký vážny problém je korupcia v rámci inšpekcie životného prostredia;

Minister životného prostredia Ján Budaj o vás hovorí ako o hrdinovi. Cítite sa tak? 

Nepovažujem to za hrdinstvo. Postupoval som s najlepším vedomím a v súlade s vlastným svedomím. Beriem to teda ako niečo, čo by som mal robiť prirodzene.

Malé deti sa zvyknú hrávať na policajtov a zlodejov. Aj vy ste sa tak hrávali? 

Nespomínam si, i keď bola fáza, keď som chcel byť policajtom.

S akými reakciami sa od medializácie stretávate?

Chodí mi veľa pozitívnych správ. Ozvali sa mi rôzni známi, bývalí spolužiaci. Veľmi ma teší, že mi píšu aj bývalí spolužiaci z právnickej fakulty. Dokonca aj niektorí vyučujúci sa k tomu vyjadrujú. Zároveň som si však čítal aj komentáre na sociálnej sieti, kde boli aj neprajné komentáre typu, že som udavač, alebo som to spravil, lebo mi ponúkli nízky úplatok, a keby mi dali viac, tak do toho nejdem. Ale to sú skutočne hlúposti.

Prečo ste sa rozhodli spolupracovať s políciou ako agent? 

Aj po tej medializácii hovoria o mne a o inšpekcii ako o úradníkoch. Prirodzene, sme štátni zamestnanci, ale inšpekcia životného prostredia v podstate tiež odhaľuje protizákonnú činnosť. Sme niečo ako polícia, ale neriešime to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie