Denník N

S Mussolinim hrával tenis, no homosexualitu tajil. Slávnemu futbalistovi potom sláva zachránila život

Patril k najväčším futbalovým hviezdam v Mussoliniho fašistickom Taliansku, aj keď bol gej. Na Eralda Monzeglia sa dodnes spomína ako na nositeľa futbalovej elegancie.

„[Monzeglio] najlepšie reprezentuje ducha futbalu, ktorý už neexistuje,“ napísalo periodikum Guerin Sportivo.

Opisovalo éru kožených lôpt, vlnených svetrov a štýlových futbalistov: vlastne romantickú predstavu o stredoeurópskom (aj talianskom) futbale medzivojnového obdobia.

Editor Gazzetta dello Sport Bruno Roghi napísal: „Pre Monzeglia je emócia ako prach na mramore: príde závan vetra a odletí.“

Monzeglio bol jedným z najlepších obrancov planéty, s Talianskom sa dvakrát stal majstrom sveta (1934 a 1938). Z Talianov to vtedy dokázali už len dvaja hráči: Giovanni Ferrari a legendárny útočník Giuseppe Meazza.

Chlapec z Piemontu sa stal úspešným futbalistom so zaujímavým životným príbehom. Monzeglio nebol len obyčajným hráčom Talianska, ale bol blízkym priateľom diktátora Benita Mussoliniho, vojakom na východnom fronte a zároveň gejom v čase, keď bola homosexualita v Taliansku tabu.

S Mussolinim pritom zostal až do úplného konca. Keď na Apeninskom polostrove vznikol po decembri 1943 bábkový štát Republika Salò podporovaný Nemeckom, Mussolini sa presunul do Villy Feltrinelli. Monzeglio tam bol s ním, obedoval s diktátorovou manželkou Rachele a jazdil do Verony, aby kúpil olej a maslo. Keď sa nemecké vojská v máji 1945 vzdali, Mussoliniho zabili. Monzeglia taktiež zajali partizáni a odsúdili na trest smrti, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie