Denník N

Prečo sa chce Amerika vrátiť na Mesiac a prečo chcú pristáť inde ako počas programu Apollo (+ rozhovor s astronómom)

Umelecké stvárnenie astronautov na Mesiaci, program Artemis. Foto – NASA
Umelecké stvárnenie astronautov na Mesiaci, program Artemis. Foto – NASA

Podarí sa Američanom pristáť na Mesiaci už v roku 2025, ako je naplánované? Program Artemis – ako sa nazýva projekt NASA pre návrat astronautov na Mesiac – čaká tento pondelok prvá vážna skúška, misia Artemis I.

V decembri uplynie už 50 rokov od chvíle, keď Američania naposledy vkročili na Mesiac. Spojené štáty to chcú zmeniť a v roku 2025 by chceli na vesmírnom telese pristáť znova.

Posádku by do vesmíru mala vyniesť najsilnejšia raketa, akú ľudstvo vyrobilo – SLS (Space Launch System). Raketa meria až 100 metrov a jej ťah je taký silný, že pri štarte by mohla poháňať 60 nadzvukových lietadiel Concorde.

Program Artemis – ako sa nazýva projekt NASA pre návrat astronautov na Mesiac – čaká tento pondelok prvá vážna skúška, misia Artemis I.

Pôjde o nepilotovaný skúšobný let, počas ktorého raketa SLS vynesie do vesmíru kozmickú loď Orion.

Misia Artemis 1 by mala trvať 42 dní. Počas nich sa Orion dostane až 64-tisíc kilometrov za odvrátenú stranu Mesiaca, čím o 48-tisíc kilometrov prekoná rekord misie Apollo 13 z roku 1970.

Ďalej sa vesmírna loď postavená pre ľudí nikdy nedostala.

Prečo sa chcú Američania znova dostať na Mesiac, prečo sa bude pristávať inde ako počas programu Apollo, stihne sa to v roku 2025 a aký význam majú v čase robotizácie ľudské posádky?

Vľavo raketa Saturn V misie Apollo 12 z roku 1969. Vpravo SLS misie Artemis I. Nová raketa je ešte silnejšia ako Saturn V. Foto – AP

Figuríny, hračky aj cubesaty

Štart misie Artemis I je naplánovaný na 29. augusta v dvojhodinovom okne od 14.33 nášho času z floridského mysu Canaveral.

NASA očakáva, že k pobrežiu zavítajú státisíce ľudí, aby udalosť sledovali na vlastné oči.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie