Denník N

Vývoj bojov (182. deň): Ako čítať slová ruského ministra, že tempo invázie sa spomaľuje

Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Foto – TASR/AP
  • Putinov minister obrany odkázal svetu: vieme, že máme problémy, ale sme odhodlaní pokračovať. 
  • Ani pol roka po začatí invázie bežní Rusi zásadne nepociťujú vojnu. Muselo by dôjsť k mobilizácii alebo dramatickejšiemu dosahu sankcií. 
  • Po Antonivskom moste sa Ukrajinci zrejme pokúšajú definitívne vyradiť ďalší kľúčový most pre zásobovanie okupačných jednotiek. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 24. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Čo povedal minister obrany Šojgu. Šanghajská organizácia pre spoluprácu (SOS) nie je u nás príliš známa, Kremeľ si však od nej, zvlášť po roku 2014, začal veľa sľubovať. Funguje už dvadsať rokov, dominantné postavenie v nej má Rusko a Čína, okrem toho zahŕňa bývalé sovietske stredoázijské republiky a aj Indiu a Pakistan. Je chápaná ako pokus o protiváhu k západným alianciám.

Tento týždeň prebehlo v Uzbekistane stretnutie ministrov obrany organizácie SOS, pričom zahraničné štáby si prirodzene všímali zvlášť ruského ministra Sergeja Šojgua.

Jeden z hlavných Putinových „silovikov“ ponúkol vysvetlenie, prečo ruské invázne jednotky počas leta neobsadili skoro žiadne nové územie. A to napriek tomu, že len od začiatku augusta stratili minimálne 50 ďalších tankov a stovky vojakov.

„Robí sa všetko pre to, aby sa predišlo obetiam medzi civilným obyvateľstvom. To, samozrejme, spomaľuje tempo ofenzívy, ale robíme to zámerne,“ povedal Šojgu.

Následne dodal vetu, ktorá trochu zanikla, ale je nemenej podstatná: „Rusko pokračuje podľa zamýšľaného plánu a budú dosiahnuté všetky jeho ciele.“

Ministrove slová prebrali zahraničné agentúry, ruské ministerstvo obrany ich citovalo na svojich oficiálnych kanáloch na sociálnych sieťach. Išlo teda zrejme o plánované vyhlásenie.

Kremeľská nápaditosť pri komentovaní vojenských zlyhaní. Začnime poukázaním na mieru cynizmu Putinových ľudí. Priznania neúspechov na frontoch už tradične balia do slov o humanizme.

Podľa bývalého spravodajcu v Moskve a redaktora Hospodářských novín Ondřeja Soukupa sa civilistami prikrývali aj v marci, keď museli vzdať ofenzívu na Kyjiv, alebo začiatkom leta, keď opúšťali Hadí ostrov v Čiernom Mori.

„Stiahnutie od Kyjiva prezentovali ako gesto dobrej vôle, že chcú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie