Denník N

Bombardovanie na Kryme prebudilo „hlbinný ľud“

Žena z krymského Sevastopola víta prvý máj v gumených rukaviciach a so sovietskou vlajkou. Foto – TASR/AP
Žena z krymského Sevastopola víta prvý máj v gumených rukaviciach a so sovietskou vlajkou. Foto – TASR/AP

Zatváranie očí pred vojnou už nie je možné. „Hlbinný ľud“ preplnil počas úteku z polostrova Krymský most a neverí víťazným rečiam. Na druhej strane Kremeľ opäť dokázal, že rozumie len sile.

Politológ, expert na strednú a východnú Európu, autor týždenného stĺpčeka na DW

Výbuch munície a požiar v rozvodni v Džankojskom okrese na Kryme, ktorý Rusko protiprávne anektovalo a pred novým útokom na Ukrajinu premenilo na veľkú vojenskú základňu, ruská armáda po prvý raz priznala ako sabotáž.

Predtým sa strata vlajkového krížnika Čiernomorskej flotily Moskva aj strata takmer deviatich lietadiel na letisku Saky pri Novofedorovke pripisovala náhodným požiarom a detonáciám. Prečo sa Kremeľ rozhodol, že svoje bojové straty už nebude maskovať ako nehody?

Na polostrove anektovanom Ruskom sa ozývajú výbuchy. Začalo sa to výbuchom v Sevastopole neďaleko veliteľstva Čiernomorskej flotily. Potom bolo letisko v Novofedorovke. Ukrajinská strana sa k zodpovednosti oficiálne neprihlásila, ale americké médiá s odvolaním sa na „vysokopostavený zdroj“ informovali, že za útokom sú ukrajinské špeciálne sily.

Potom nasledovala celá kopa nepríjemností: rozvodňa pri obci Maiske v Džankojskom okrese na Kryme, cez ktorú sa mohla na Krym prenášať energia zo Zaporižžskej jadrovej elektrárne, ktorú obsadila ruská armáda; muničný sklad tiež pri Džankoje; ďalšie letisko pri obci Gvardejskoje. A teraz, v rozhovore pre Guardian, Mychajlo Podoľak, poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie, priamo označuje Krymský most, ktorý spája anektovaný polostrov s ruským Krasnodarským krajom, za legitímny cieľ.

Samotní Krymčania si medzi sebou rozprávajú fámy, ktoré sú ešte znepokojujúcejšie. Na polostrove údajne pôsobí množstvo diverzných skupín. Niektorí hovoria, že prišli spolu s utečencami z okupovaných oblastí Ukrajiny, iní, že prišli po mori. Napriek obavám ruských bezpečnostných služieb a riziku administratívneho trestu alebo dokonca trestného paragrafu za falošné informácie alebo diskreditáciu armády sa pomenúvajú aj potenciálne nové vojenské ciele ukrajinských ozbrojených síl na Kryme. Kým je Krymský most neporušený.

Oficiálnym verziám už neveria ani „kontinentálni“ Rusi. Nechcú sa, podobne ako dovolenkári v Novofedorovke, zmeniť z turistov na terče. Nie je prekvapením, že po výbuchoch na vojenských letiskách sa Krymský most preslávil svojou rekordnou priepustnosťou. Pravda, na rozdiel od jeho otvorenia, keď sa z Ruska na anektovaný ukrajinský polostrov hrnuli tisíce áut, teraz Rusi utekali opačným smerom.

Krym nie je základňa, ale cieľ?

Ľudia, ktorí predtým nepomýšľali na dovolenku na frontovej línii, nebežali len tak cez most. Správy o tom, čo sa deje na Kryme, sa šírili po celom Rusku. A to vo forme fám a osobných svedectiev, ktorým sa tradične verí viac ako propagandistickým médiám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie