Denník N

Prokurátor podal na výtvarníkov za sviňu na Biľakovi obžalobu

Peter Kalmus
Peter Kalmus

Okresný prokurátor vo Svidníku podal obžalobu bez toho, aby údajným páchateľom umožnil oboznámiť sa so spisom. Podľa ich obhajcu Daniela Lipšica porušil ich základné práva.

Okresný prokurátor vo Svidníku Vladimír Hrebeňák podal v pondelok na výtvarníkov Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza obžalobu za poškodzovanie cudzej veci. Trestného činu sa mali dopustiť, keď natreli pomník Vasila Biľaka na červeno a napísali naň „sviňa“.

Prokurátor ich o tom informoval listom. „Mal som informáciu, že to fakt urobia toho 17. 11., akože symbolicky, ale nemohli, lebo je štátny sviatok, tak to poslal na súd 16. novembra.  Je to šialené,“ povedal Denníku N Kalmus. „Súdiť by mali ich za propagáciu komunizmu,“ myslí si.

Prokurátor oznamuje Kalmusovi a Lorenzovi, že na nich podal obžalobu pre poliatie Biľakovej busty červenou farbou.
Neukázali im spis
Výtvarníci, aj ich obhajca Daniel Lipšic hovoria, že prokurátor na nich podal obžalobu bez toho, aby im umožnil oboznámiť sa po skončení vyšetrovania so spisom, čo je ich právo.

Lipšic mal ísť do Svidníka 3. novembra, ale ospravedlnil sa, pretože bol na rokovaní parlamentného výboru. Zároveň požiadal o náhradný termín, žiadny mu však nedali. Dozvedel sa až o podaní obžaloby. Vo Svidníku bude vo štvrtok, aby zistil aktuálny stav. „To je bezprecedentný krok,“ myslí si Lipšic.

Prokuratúra Lipšicovi odkazuje, že to je jeho chyba, že sa v daný termín nedostavil. K tomu, prečo mu po ospravedlnení nedali náhradný termín, sa nevyjadrili.

„Celé vyšetrovanie prebehlo v súlade s Trestným zákonom a trestným poriadkom. Prokuratúra je nezávislý a apolitický orgán štátnej moci. Žiadame Denník N, aby rešpektoval nestrannosť a apolitickosť prokuratúry a do štandardnej trestnej veci nepridával politický podtón. Predmetom trestného stíhania je úmyselné poškodenie umeleckého diela,“ povedal hovorca prešovskej prokuratúry Marián Spišák.
Po červenej farbe čierny sprej
Kalmus aj Lorenz zničili Biľakov pamätník 21. februára v noci v Krajnej Bystrej, v rodisku Vasila Biľaka. Podľa nich bol odhalením pamätníka spáchaný trestný čin popierania a schvaľovania zločinov komunistického režimu a konali v nutnej obrane.

Pôvodná pomaľovaná busta neskôr zo stojana zmizla, na to isté miesto však miestni nedávno osadili novú pamätnú tabuľu. Tú pred vyše týždňom opäť postriekali, tentokrát čiernym sprejom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prípad Biľakovej busty

Slovensko

Teraz najčítanejšie