Denník N

Aj u nás musia ženy namiesto vložky použiť handru. Menštruačná chudoba je tabu a štát to ignoruje

Zdroj - Jumpstory
Zdroj – Jumpstory

Banskobystrický kraj bude rozdávať menštruačné potreby zadarmo, no žiaden ďalší kraj sa nepripojí. Menštruačná chudoba je pritom na Slovensku od východu až po Bratislavu.

Učiteľka Erika Polgáriová z Dobšinej presne vie, kedy má niektorá z jej žiačok menštruáciu. V triede to „cítiť“ – v chudobnej rodine dievčatá musia menštruačnými pomôckami šetriť, a preto nosia jednu vložku aj celý deň. „Mám pred očami žiačku, ktorá tak nesmierne zapácha, že to má pre ňu aj sociálne následky. Deti od nej bočia a nechcú sa s ňou hrať,“ hovorí Polgáriová.

Nie každé dievča či žena si môže dovoliť prežiť každý mesiac menštruáciu dôstojne a inak to nie je ani na Slovensku. Škótsko ako prvá krajina uzákonilo bezplatné menštruačné potreby pre všetkých a otvorilo tému menštruačnej chudoby. U nás sa o probléme nehovorí a ministerstvá nepripravujú žiadne riešenia.

Ľudia z organizácií pracujúci s ľuďmi v chudobe však tvrdia, že problém tu je. „Každý mesiac musia ženy riešiť, ako si obstarajú vložky,“ hovorí Zuzana Réveszová z organizácie Cesta von.

Vložky ako za vojny

Ak má mama štyri dospievajúce dcéry, výdavky na menštruačné potreby sa mesačne vyšplhajú na desiatky eur. V prostredí života vo vylúčenej komunite je to položka, na ktorú v rozpočte peniaze nenájdu. Týka sa to nielen žien a dievčat v rómskej osade, ale aj žien bez domova či v neúplných rodinách so slabým príjmom.

Ženy potom aj v 21. storočí musia riešiť hygienu ako počas vojny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Mladí

Rodičovstvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie