Denník N

Hlavne, že žije, hovoria blízki Dmytra Kozackého, ktorého nazývajú očami Azovstaľa. Jeho fotografie vystavujú v Bratislave

Dmytro Kozackyj. Foto - Instagram
Dmytro Kozackyj. Foto – Instagram

Ukrajinské vydanie časopisu Forbes zaradilo do rebríčka 30 pod 30 aj spravodajcu pluku Azov, ktorého väznia Rusi.

„Kým budem v zajatí, prenechávam vám všetky svoje fotografie v najlepšej kvalite. Posielajte ich na novinárske a fotografické súťaže. Ak niečo vyhrám, po oslobodení sa z toho budem tešiť,“ odkázal 26-ročný Dmytro Kozackyj svojim kamarátom krátko predtým, ako ho spolu s ostatnými bojovníkmi pluku Azov evakuovali z oceliarní Azovstaľ v Mariupole.

Fotografie, na ktorých zachytil atmosféru v obliehaných oceliarňach aj svojich spolubojovníkov v poľnej nemocnici, odvtedy uverejnili mnohé médiá. Už v máji za ne získal špeciálnu cenu v poľskej súťaži Grand Press Photo 2022.

Aktuálne si ich môžete pozrieť na Tyršovom nábreží v Bratislave. Výstava Azovstaľ, boj o slobodu sa nachádza vo vnútornom priestore objektu Archipelago a potrvá do 11. septembra. Potom sa presunie do ďalších európskych miest.

Foto – Dmytro Kozackyj

Najhoršia je strata

„Keď som robil tieto zábery, myslel som si, že uvidím bolesť a slabosť, ale uvidel som odvahu a nezlomnosť, silu usmievať sa a vtipkovať dokonca aj o svojich zraneniach. Je to dosť špecifický humor, vojenský, ale už len tento fakt nám dáva nádej,“ povedal Kozackyj v rozhovore pre televíznu stanicu 1+1 ešte počas svojho pobytu v Azovstali.

Keď sa ho pýtali, čo je tam preňho najstrašnejšie, odpovedal: „Najstrašnejšia je strata spolubojovníkov. To sú chvíle, keď strácaš nádej. Sú to tvoji priatelia, ešte pred hodinou ste sa spolu rozprávali, a zrazu tu nie sú.“

Kozackyj je zároveň autorom známeho videa Pevnosť Mariupol, posledný deň v Azovstali, ktoré sa mu podarilo zverejniť krátko pred evakuáciou, ktorá bola de facto zajatím.

Foto – Dmytro Kozackyj

Ukrajinské vydanie časopisu Forbes pred pár dňami zaradilo Kozackého do rebríčka 30 pod 30: Tváre budúcnosti. Je to národný výber mladých ľudí, ktorí by mali znova vybudovať Ukrajinu po skončení vojny.

Tohtoročná tridsiatka je dosť odlišná od tých predošlých. Popri podnikateľoch, manažéroch a umelcoch sa v nej ocitlo aj viacero vojakov. Dvaja kandidáti – aktivista Roman Ratušnyj a pilot Oleksandr Kukurba – zahynuli ešte počas zostavovania rebríčka. Štyria nominovaní sú aktuálne v ruskom väzení. Jedným z nich je práve Kozackyj.

Ako sa vlastne zrodil bojovník Azova prezývaný Orest [staré ukrajinské meno, pozn. red.] a čo sa vie o jeho dnešnom mieste pobytu?

Romantik s ružovými okuliarmi

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Anna Siedykh je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Vojna na Ukrajine

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie